Soul hrozí KLDR „totálním kolapsem“

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje ostře kritizovala Pchjongjang a slíbila zavedení dalších silných opatření proti severnímu sousedovi. Důvodem je nedávný severokorejský test rakety dlouhého doletu. Soul už minulý týden ukončil provoz ve společné průmyslové zóně Kesong.

KLDR označila ukončení spolupráce v Kesongu za „vyhlášení války“. Soul tvrdil, že Pchjongjang používá mzdy pracovníků z Kesongu k financování výroby jaderných zbraní. Jihokorejský ministr pro sjednocení ale o víkendu přiznal, že pro to nemá jasné důkazy.

To ale nebrání jihokorejské prezidentce v tvrdém přístupu vůči totalitnímu režimu. Nedávné severokorejské činy a hrozby, že provede „další extrémní provokativní kroky“, podle ní dokazují, že Pchjongjang nemá zájem o mír.

„Zrušení provozu v průmyslové zóně Kesong je jen začátek série akcí, k nimž společně s mezinárodním společenstvím přikročíme,“ dodala. „Vláda přijme silná a účinná opatření, aby si Severní Korea do morku kostí uvědomila, že jaderný rozvoj nepomůže jejímu přežití, ale spíše urychlí kolaps režimu.“

KLDR a jaderný program
Zdroj: ČT24
  • Jihokorejská prezidentka přednesla projev v den, kdy KLDR slaví narozeniny zesnulého vůdce země Kim Čong-ila; otce nynějšího nejvyššího představitele Kim Čong-una a syna zakladatele komunistické KLDR Kim Ir-sena.

OSN v současné době projednává další sankce vůči KLDR kvůli jejím jaderným testům. Nové restrikce už schválil Washington.

Severokorejská raketa nedávno vynesla na oběžnou dráhu družici, která ale podle všeho není funkční. Podle Jižní Koreje a USA nový odpal svědčí o tom, že Severní Korea disponuje v současnosti raketami s doletem 12 tisíc kilometrů.

Severní Korea dávala v letech 2002 až 2012 na armádu téměř čtvrtinu svého hrubého domácího produktu, vyplývá z amerických údajů, které citovala jihokorejská agentura Jonhap. Země je na prvním místě na světě co do počtu vojáků na jednoho obyvatele. V armádě 24milionové KLDR je 1,17 milionu mužů a žen.