Odchod Velké Británie z Evropské unie je reálný, varuje Tusk

Podle šéfa Evropské rady Donalda Tuska hrozí, že Velká Británie Unii skutečně opustí. Rozhovory o reformních požadavcích Londýna jsou nyní v kritické fázi – pro budoucnost EU bude klíčový čtvrteční summit v Bruselu, uvedl Tusk. Podle aktuálního průzkumu společnosti ComRes si 49 procent Britů přeje zůstat v EU a 41 procent se chce od Bruselu odstřihnout.

„Tohle je kritický okamžik. Risk, že dojde k rozchodu, je reálný. Vyjednávání mezi Británií a EU je velmi křehké. Je třeba postupovat opatrně. Co se jednou rozbije, to už nejde spravit,“ napsal šéf Evropské rady na Twitteru.

Tusk nedávno představil návrh možné dohody, který počítá se změnami ve čtyřech oblastech. Londýn chce posílit roli národních parlamentů, silnější vliv zemí mimo eurozónu na dění v jádru Unie a opatření na podporu konkurenceschopnosti a hospodářského růstu zemí EU.

Pokud jde o problematickou přistěhovaleckou politiku, Londýn se s Bruselem předběžně dohodl, že členské země EU by měly mít právo až na čtyři roky omezit cizincům z Unie přístup k některým dávkám.

„Myslím, že návrh předložený ve spolupráci s Evropskou komisí a předsedou rady Tuskem jde naproti hlavním požadavkům Británie. Je to pro Velkou Británii férová nabídka. A stejně tak pro 27 ostatních zemí osmadvacítky, jejichž sociální systémy jsou samozřejmě v sázce,“ podotkl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

David Cameron a Donald Tusk
Zdroj: Julien Warnand/Reuters

Třeba francouzský prezident Francois Hollande ale po jednání s britským premiérem Davidem Cameronem řekl, že pro dohodu je nutné ještě hodně udělat. A podobně to vidí Londýn. „Zatím nemáme dohodu. Je tu pracovní návrh, obsahuje mnoho pohyblivých částí a budeme během tohoto týdne dál jednat a nemám pochyby o tom, že vše poběží hladce,“ konstatoval šéf britské diplomacie Philip Hammond.

Za problematický považují návrh o omezení sociálních dávek i zástupci Visegrádské čtyřky. Shodli se na tom její zástupci na pondělím summitu v Praze.

Podle Tuska je brexit reálný (zdroj: ČT24)

Cameron hodlá reformu v případě jejího schválení členskými zeměmi EU využít v referendu o setrvání Británie v Unii. Britský ministerský předseda slíbil referendum do konce příštího roku, ale podle britských médií se ho chystá vyhlásit již na letošní červen.

Počet Britů, kteří si přejí setrvání země v EU, mezitím klesá – v průzkumu společnosti ComRes to bylo ještě v lednu 54 procent, nyní je to už jen 49 procent.