Asad hodlá dobýt celou Sýrii zpět

Syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že opět dostane pod kontrolu všechny oblasti Sýrie. Boje podle něj potrvají ještě dlouho kvůli zásahu regionálních mocností. Uvedl to v rozhovoru pro agenturu AFP. Jen pár hodin poté se mezinárodní skupina dohodla, že by v zemi mělo začít do týdne platit příměří. Asad také varoval před intervencí Saúdské Arábie a Turecka. Chce se zasadit o to, aby se syrští běženci mohli vrátit do vlasti.

Světové mocnosti se dohodly, že by v Sýrii mělo do týdne začít platit příměří. Syrský prezident ale AFP řekl, že boj proti teroristům během jednání o míru neukončí.

„Od začátku krize chováme víru ve vyjednávání a v politické kroky. Účast v rozhovorech ale neznamená, že zastavíme boj proti terorismu. Sýrie potřebuje obojí a tyto dvě věci jsou navzájem nezávislé,“ řekl prezident.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner později prohlásil, že Asad „podléhá iluzím, když si myslí, že syrský konflikt lze vyřešit vojensky“.

Příměří? V Mnichově panuje spíš skepse

Diplomaté na bezpečnostní konferenci v Mnichově jsou vůči dohodě o příměří skeptičtí. Podle zpravodaje ČT Václava Černohorského nemá podle některých ani cenu papíru, na kterém je natištěna. „Saúdskoarabský ministr zahraničí na bezpečnostní konferenci v Mnichově prohlásil, že Asad musí ze své funkce odejít, pokud má v Sýrii nastat mír,“ podotkl Černohorský.

Režim Bašára Asada stojí před největším úspěchem občanské války – před dobytím největšího města Aleppa s pomocí náletů ruského letectva. A ukončení těchto náletů není součástí dohody (o příměří).
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Asad AFP sdělil, že se pokusí dobýt zpět všechny oblasti bez jakéhokoli zaváhání, ale zapojení regionálních zemí do konfliktu znamená, že k vyřešení krize jen tak nedojde a cena bude vysoká. „Bylo by nelogické říkat, že jsme ochotni vzdát se jediného kusu našeho území,“ řekl syrský prezident.

Boje u Aleppa
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Válečné zločiny syrského režimu? Podle Asada zpolitizovaná obvinění

Rada OSN pro lidská práva začátkem tohoto měsíce obvinila Asadův režim ze zločinů proti lidskosti. Podle organizace se režim snaží „vyhladit“ tisíce zadržených Syřanů. Syrský prezident ale vinu odmítá. Obvinění jsou podle něj zpolitizovaná a vyšetřovatelé nepředložili žádné důkazy. Podle OSN se válečných zločinů mohli dopustit i povstalci.

Organizace doufá, že by do 24 hodin mohla poslat do obléhaných měst humanitární pomoc. Některé oblasti jsou odříznuty už déle než rok. Podle OSN potřebuje pomoc asi 13,5 milionu Syřanů. „Homs vypadá jako Varšava nebo Drážďany po konci druhé světové války,“ uvedl zpravodaj ČRo Robert Mikoláš.

Mírová jednání zástupců syrské vlády a jejích oponentů jsou od minulého týdne přerušená. Opozice trvá na tom, že nejdříve musejí skončit boje. Syrská armáda a její spojenci - Rusko a šíitské milice - v posledních dnech zaznamenali velké zisky u města Aleppo. Asad tvrdí, že smyslem bojů o největší syrské město je přerušit zásobovací trasu do Turecka.

  • - V Radě OSN pro lidská práva má své zástupce 47 zemí, nicméně loni ji řada aktivistů kritizovala proto, že se předsednictví ujala Saúdská Arábie. Tedy země, která systematicky porušuje lidská práva.
  • - Rijád má navíc své zájmy v Sýrii - stejně jako povstalci volá po pádu Asadova režimu. Saúdové v poslední době zvažují, že do Sýrie pošlou i pozemní jednotky.

Asadova výzva Evropě: Pomozte Syřanům k návratu domů

Nálety ale podle aktivistů zabily desítky civilistů a k turecké hranici se vydaly desetitisíce lidí. Asad vinu za uprchlickou krizi přisuzuje zemím, které podle něj podporují teroristy, k nimž řadí nejenom islámské radikály, ale také své oponenty. „Vyzvu evropské vlády, které přímo přispěly k exodu uprchlíků tím, že chrání teroristy a zavádějí embargo proti Sýrii, aby pomohly Syřanům vrátit se domů,“ podotkl prezident.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.