Pussy Riot jsou stále v ráži. Zpívají o propojení mafie a Kremlu

Horizont ČT24: Pussy Riot nepřestávají provokovat (zdroj: ČT24)

Ruské punkerky ze skupiny Pussy Riot znovu provokují režim. Jejich nový klip s názvem Čajka zesměšňuje generálního prokurátora Jurije Čajku. Kritizuje i poměry v ruských věznicích nebo anexi Krymu. Punkerky v nejnovějším videu reagují na snímek Fondu boje proti korupci, který do detailů odhaluje napojení synů šéfa prokuratury na mafii i Kreml.

V novém klipu se aktivistky volně inspirovaly dokumentem s názvem Případ Čajka pocházejícím z dílny protikorupční organizace, kterou vede opoziční předák Alexej Navalnyj. Snímek rozkrývá pozadí života generálního prokurátora Ruské federace Jurije Čajky, který podle umělkyň s pomocí svého syna tvoří hlavní linku korupce v Putinovském Rusku.

Artjom Čajka
Zdroj: ČT24

Artjom Jurijevič Čajka vlastní majetek, který svým množstvím a pestrostí odpovídá obchodnímu impériu, upozorňuje dokument. „Když si uvědomíte, že to není fikce, ale něco, co vás obklopuje, jde vám z toho mráz po zádech. Měly jsme pocit, že je třeba reagovat,“ říká členka kapely Naděžda Tolokonnikovová.

Kromě jasných odkazů na propojení států s organizovaným zločinem video svým obsahem kritizuje i likvidaci kremelských odpůrců nebo mučení vězňů. „Najdeme krásnou práci ve vězení pro každého, kdo je příliš chytrý“ zpívají, zatímco předvádějí bití vězňů.

Pussy Riot tak v klipu nekompromisně odhalují odvrácenou tvář ruské spravedlnosti. Samu hlavní aktérku klipu - tady ruskou důstojnici - jinak nejviditelnější aktivistku skupiny Tolokonnikovou i s její kolegyní Aljochinovou moskevský soud před dvěma lety poslal na dva roky za mříže. Provinily se vystoupením v chrámu, kde kritizovaly ruský režim. Na svobodu vyšly krátce před vypršením trestů v prosinci 2013, a to v rámci prezidentské amnestie.  

Od někdejšího amatérského zpracování svých protestsongů se kapela v posledních letech výrazně posunula - klip Čajka je prvním vysokorozpočtovým projektem punkerek, které Kremlu už několik let nedají spát.