Rusové zadrželi členy Islámského státu, chtěli útočit v Moskvě a Petrohradu

Ruská tajná služba FSB zadržela v Jekatěrinburgu sedm členů radikální organizace Islámský stát, kteří chystali sérii atentátů. FSB uvedla, že skupinu řídil člen Islámského státu, který přicestoval z Turecka.

Všichni zadržení jsou podle FSB členy jedné „skupiny banditů“ složené z občanů Ruska a středoasijských států. S podomácku vyrobenými bombami se chystali podniknout teroristické útoky „na území Moskvy, Petrohradu a Sverdlovské oblasti“, jejímž správním střediskem je právě Jekatěrinburg.

Po spáchání atentátů se zadržení chystali uprchnout do Sýrie, kde chtěli válčit v řadách IS, uvedla kontrarozvědka. Její agenti při domovních prohlídkách u zadržených našli trhaviny, roznětky, střelné zbraně, granáty, extremistickou literaturu a dílnu na výrobu bomb. 

Odhaduje se, že v řadách IS v Sýrii a v Iráku bojuje několik tisíc lidí s ruským občanstvím ze severního Kavkazu. Právě nutností boje s těmito radikály odůvodňuje Kreml operaci v Sýrii, kde od loňského září ruské letectvo svými nálety podporuje síly prezidenta Bašára Asada.

Soukup: IS je mnohem nebezpečnější než čečenští teroristé (zdroj: ČT24)

Redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup upozorňuje, že zatím není dostatek informací k posouzení závažnosti chystaných útoků, přesto nelze riziko podceňovat. „Je to mnohem větší problém než čečenští teroristé z 90. let,“ upozorňuje.

Kvůli vazbám na teroristy se zatýkalo i ve Španělsku

O víkendu španělská policie informovala o zadržení sedmi lidí podezřelých z napojení na IS a frontu An-Nusra. K zátahu došlo v provinciích Valencia, Alicante a ve španělské severoafrické enklávě Ceuta.

Podle policejních informací šlo o pět španělských občanů syrského, jordánského a marockého původu a o Syřana a Maročana s trvalým pobytem ve Španělsku. Policie je sledovala od roku 2014. Odhalila přitom, že podezřelé osoby „poskytovaly logistickou podporu nezbytnou pro organizování teroristických útoků“ v Sýrii a v Iráku.