V KLDR se schyluje k dalšímu raketového testu, tvrdí Soul

Jižní Korea údajně zaznamenala u sousední KLDR bezprostřední přípravy na odpal rakety dlouhého doletu. Podle Soulu je zvýšená aktivita patrná v raketové střelnici Sohe na severozápadě země. KLDR v úterý upozornila tři úřady OSN, že mezi 8. a 25. únorem vyšle na oběžnou dráhu satelit pro pozorování Země. Západ to považuje za zastírací manévr pro raketový test.

Média spekulují, že ke zkoušce by mohlo dojít 16. února. Tehdy si totiž Pchjongjang připomene výročí narození zesnulého bývalého vůdce Kim Čong-ila, otce stávající hlavy státu Kim Čong-una.

O zvýšených aktivitách na střelnici Sohe svědčí také satelitní snímky pořízené americko-korejským institutem při Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru. Na fotografiích z 1. února je patrné podstatně větší množství vozidel než na snímcích o týden starších. Větší ruch je také viditelný v budově, která je určená pro přijímání jednotlivých stupňů rakety, a v komplexu pro zkoušky raketových motorů.

Podobné informace o činnosti na střelnici Sohe přinesla i japonská televize NHK s odvoláním na nejmenované činitele. Dodala současně, že na východním pobřeží KLDR byl zpozorován přesun mobilního odpalovacího zařízení s balistickou střelou.

Severní Korea v úterý upozornila tři úřady OSN, že mezi 8. a 25. únorem vyšle na oběžnou dráhu satelit pro pozorování Země. Američtí a japonští pozorovatelé předtím na základě satelitních snímků uváděli, že Pchjongjang v nejbližší době chystá nový test balistické rakety. USA to označily za „další destabilizující provokaci“.

KLDR otestovala vodíkovou pumu
Zdroj: Reuters/Issei Kato

Pchjongjangu kvůli dalším možným testům raket zahrozila i Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí si pozvalo velvyslance KLDR, aby ho varovalo před další eskalací napětí na Korejském poloostrově. Moskva vyzvala Pchjongjang, aby ustoupil od záměru provést tento měsíc nový test mezikontinentální balistické rakety.

Náměstek ruského ministra zahraničí Igor Morgulov tlumočil velvyslanci Kim Jong-unovi „hluboké znepokojení“ ruské strany, uvedl TASS. „Severokorejská strana byla důrazně vyzvána, aby se zdržela akcí schopných dál zvýšit napětí v severovýchodní Asii,“ řekl Morgulov velvyslanci. Pchjongjang by se měl podle názoru Moskvy důsledně držet rezolucí Rady bezpečnosti OSN a vrátit se k politické diskusi o urovnání problémů Korejského poloostrova.

Rusko si velvyslance povolalo krátce poté, co dnes vyjádřila znepokojení nad plány KLDR i Čína, nejbližší severokorejský spojenec. Mluvčí čínské diplomacie Lu Kchang řekl, že Peking vyzval KLDR k umírněnosti.

Severní Korea minulý měsíc provedla svůj čtvrtý jaderný test. Prohlašovala přitom, že poprvé vyzkoušela silnější vodíkovou bombu, experti ale toto tvrzení zpochybnili.

Co je vodíková bomba?
Zdroj: ČT24