Severokorejci pošlou do vesmíru družici. Jako dárek Kim Čong-ilovi

Severní Korea oznámila, že chce v příštích dnech vypustit na oběžnou dráhu družici. Potvrdila tím spekulace z posledních dnů o přípravách zkoušky balistické rakety. Mezinárodní námořní organizace informovala, že ji Pchjongjang upozornil na svůj záměr vypustit satelit mezi 8. a 25. únorem.

Tato data naznačují, že režim by chtěl poslat družici do vesmíru u příležitosti narozenin zesnulého bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila, otce současného diktátora KLDR Kim Čong-una. Kim Čong-il se narodil 16. února.

Oznámení následuje po spekulacích o přípravách testu balistických raket, což je další krok na cestě k tomu, aby KLDR disponovala střelami schopnými nést jaderné hlavice. To vše v rozporu s rezolucemi OSN.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl, že mezinárodní společenství bude považovat krok Severokorejců jen za další nezodpovědnou provokaci a jasné porušení mezinárodních závazků. Spojené státy už dříve informovaly o rostoucí aktivitě kolem raketové střelnice v Severní Koreji, což považují za možnou přípravu kosmického startu v blízké budoucnosti. 

O možné nové severokorejské raketové zkoušce mluví také japonská vládní místa s odvoláním na satelitní snímky. Podle tiskové agentury Kjódó by nyní měla vrcholit příprava odpalu rakety dlouhého doletu schopné nést jadernou hlavici.

Pchjongjang tvrdí, že jeho raketový výzkum je ryze vědecký a mírový, podle odborníků ale KLDR testuje balistické rakety v rámci zbrojního programu a v rozporu s rezolucemi OSN. Mezinárodní společenství se nyní zabývá možností nových sankcí proti KLDR po jaderném testu, který komunistický režim provedl začátkem ledna.