Úspěšná záchrana „lodě duchů“ – Bilbao má téměř na dohled

Loď Modern Express už opustila francouzské vody a blíží se ke španělskému přístavu Bilbao. „Loď duchů“ se námořním specialistům podařilo uchytit k dvěma remorkérům. Předtím ji skoro týden volně unášel mořský proud a hrozila ekologická katastrofa.

Plavidlo bylo kolem osmi hodin ráno 54 kilometrů od španělského přístavu Bilbao. Podle informací listu Ouest France je počasí dobré a loď bude pravděpodobně dotažena do přístavu ve středu ráno.

Obří nákladní loď vážící 30 tisíc tun Španělé před týdnem ve svých vodách nedokázali zachytit – pouze evakuovali posádku. Na pomoc poslali remorkéry až Francouzi.

V době zahájení záchranné operace byla loď asi 45 kilometrů od břehu Francie. Na palubě jsou tisíce tun nákladu, včetně stavebních strojů, dřeva a zhruba 300 tun ropy. „Lodní nafta je těžká a může způsobit zatraceně velké znečištění,“ poznamenal geolog Zdeněk Kukal.

Havárii zřejmě způsobily právě stavební stroje, které se hnuly. Plavidlo dlouhé 164 metrů se pak naklonilo o téměř 90 stupňů a zamířilo k francouzskému pobřeží, kde jsou hlavně skály, o něž by se plavidlo mohlo rozbít.

„Byly případy, kdy se už takhle rozlilo milion tun,“ připomněl Koukal v souvislosti s válkou v Perském zálivu. V případě katastrofy by ale pomohlo vlnobití. „Z ropy uniknou těkavé složky a ty malé a těžké částice se usadí na dně,“ podotkl geolog.

Loď Modern Express je registrovaná v Panamě. Náklad převážela z afrického Gabonu do francouzského přístavu Le Havre. Podle informací Českého rozhlasu pravděpodobně není vážněji poškozená, takže se bude moci vrátit do provozu.

Geolog k odtažení lodi Modern Express: Nejhorší by byl náraz do skal (zdroj: ČT24)