WHO kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze

Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli viru zika, který je spojován s vývojovými poruchami mozku lidských plodů, vyhlásila celosvětový stav nouze. Vyzvala k tomu expertní komise. Stejný stav nouze WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli epidemii eboly, která propukla v západní Africe.

„Potřebujeme koordinovanou mezinárodní odpověď,“ citovala agentura DPA generální ředitelku WHO Margaret Chanovou.

Boj proti viru zika
Zdroj: Mariana Bazo/Reuters

Předseda krizového výboru WHO David Heymann dodal, že vir samotný není důvodem vyhlášení nouzového stavu, neboť sám o sobě nevyvolává klinicky vážné stavy. Klíčové je podle něj najít důkazy o spojitosti ziky s mikrocefalií, tedy vývojovou poruchou, která předčasně ukončuje růst mozku. „Nevíme, jak dlouho potrvá, než nalezneme vazby mezi virem zika a mikrocefalií,“ připustil.

Heymannova slova potvrdila i Chanová. Krizový výbor se podle ní shodl na tom, že právě možná souvislost mezi zikou a vývojovou poruchou mozku představuje mimořádnou událost, která je mezinárodním zdravotním rizikem.

Podle Chanové by těhotné ženy měly zvážit odklad cest do oblastí, které se s virem potýkají. Důležitá je také prevence u rizikových osob, tedy u těhotných žen, a to pomocí repelentů, moskytiér a oblečení, které zakrývá co největší části těla.

Oficiálním označením globálního nouzového stavu je termín ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu (PHEIC). WHO na svém webu uvádí, že je to mimořádná událost, u které hrozí šíření nemoci do dalších států a která potenciálně vyžaduje koordinovanou mezinárodní reakci.

V rámci mezinárodního nouzového stavu mohou být státy bez případů nákazy vyzvány, aby podnikly taková opatření, která by šíření viru zabránila. Mechanismus PHEIC je mezinárodně závazný a je nástrojem nejen boje proti nemoci, ale i prevence a kontroly šíření nákazy.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v komentáři k rozhodnutí WHO uvedlo, že označením ziky za celosvětovou hrozbu získá boj s virem novou pozornost a také nové zdroje. „CDC spolu s americkou vládou se aktivně zapojilo do světového úsilí proti viru zika a pracuje 24 hodin denně, aby virus lépe pochopilo a aby před ním chránilo,“ uvedl v prohlášení Thomas Frieden z CDC. 

  • Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. WHO navíc varuje, že se virus možná přenáší i pohlavním stykem. „Zika byl zjištěn v lidském spermatu a existuje případ možného přenosu viru z člověka na člověka při sexu. Je ale potřeba ještě více důkazů, aby se potvrdilo, že sexuální styk je také způsob přenášení ziky,“ uvedla organizace v prohlášení.
  • Jeho příznaky jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní.
  • Virus ale způsobuje rovněž to, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.
  • Nemoc se rychle šíří od května 2015. Dosud nejvíce případů viru, přes jeden milion, ohlásila Brazílie. WHO oznámila, že by se virus mohl z Latinské Ameriky rozšířit do Afriky a do Asie. Kvůli viru platí celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole.