Europol zveřejnil tváře nejhledanějších osob Evropy

Evropský policejní úřad (EUROPOL) spustil internetové stránky s nejhledanějšími osobami Evropy. Na web eumostwanted.eu mají policisté z členských zemí Evropské sítě jednotek cíleného pátrání (ENFAST), jejíž součástí jsou i specialisté na pátrání z Policejního prezidia ČR,  umisťovat vždy dva nejhledanější zločince v rámci daného státu. Návštěvníci stránek uvidí tváře těchto hledaných osob a přes kontaktní formulář o nich mohou kriminalistům anonymně předat informace.

Již několik let vydávají justiční orgány Evropský zatýkací rozkaz, který umožňuje na území Evropské unie rychlý zásah policistů proti hledaným osobám a jejich rychlé předání do země, která zatykač vydala.

Jedná se o nejefektivnější a nejrychlejší způsob, kterým je možné uprchlíky dostat před soud, či do výkonu trestu odnětí svobody. Za dobu fungování tohoto institutu v rámci ENFAST realizovali čeští specialisté při pátrání po nejnebezpečnějších osobách 35 zásahů na hledané osoby.

Jedním z posledních závažných případů, který řešili, bylo zadržení nebezpečného pachatele, který v německém hlavním městě spáchal vraždu a bezprostředně po činu uprchl do ČR. Němečtí kolegové na muže ihned vydali Evropský zatýkací rozkaz. Jeho stopa vedla do Ústí nad Labem, kde ho policisti z odboru pátrání Policejního prezidia lokalizovali a zadrželi. Během několika dnů byl v rámci předávacího řízení předán do rukou německým justičním orgánům.

Europol spuštěním stránek navázal na obdobné internetové projekty Interpolu a americké FBI.

Europol spustil web s nejhledanějšími zločinci Evropy (zdroj: ČT24)

Nově funguje i protiteroristické středisko Europolu

Lepší sdílení informací a těsnější spolupráci zemí Evropské unie v boji s terorismem má zajistit nově vzniknuvší protiteroristické středisko Europolu (ECTC), které začalo oficiálně fungovat v pondělí. Podle ředitele Europolu Roba Wainwrigtha bude centrum také analyzovat aktuální vyšetřování a přispívat ke koordinované unijní reakci na případné budoucí velké teroristické útoky. Organizace Islámský stát (IS) má totiž schopnost vést globální teroristickou kampaň, upozornil Wainwright.

Také proto se podle Wainwrighta evropští politici dohodli na posílení schopností Unie v boji s terorismem, a poprvé tak vzniklo na tuto oblast speciálně zaměřené středisko. Povede jej Manuel Navarette Paniagua ze Španělska, který se v Europolu už otázkou terorismu zabýval.

V ECTC, o jehož vzniku rozhodli unijní ministři vnitra a spravedlnosti loni v listopadu, bude na počátku pracovat 39 lidí a pět odborníků poskytnutých z členských zemí EU.