Ve Washingtonu po návalu sněhu stále nefungovaly školy ani úřady

Federální úřady ve Washingtonu zůstaly kvůli víkendovým přívalům sněhu uzavřené, Sněmovna reprezentantů zrušila hlasování na celý týden a Senát se poprvé k hlasování sejde ve středu večer. Školy jsou mimo provoz od Washingtonu po New Jersey, letiště ještě během pondělí zrušila na 1400 letů.

Americká média se ohledně počtu obětí bouře Jonas neshodují, objevují se čísla mezi 15 a 29. „Někde do toho započítávají i lidi, kterým se například zastavilo srdce při odklízení sněhu. Další uvádějí jenom oběti autonehod nebo otrávené oxidem uhelnatým,“ vysvětlil zpravodaj ČT Marin Řezníček.

Starostka Washingtonu Muriel Bowserová v pondělí vyzvala obyvatele, aby stále pokud možno zůstávali doma. „Je důležité vědět, že silnice jsou nadále nebezpečné,“ řekla starostka, podle níž potrvá odklízení sněhu ještě několik dní. Místní úřady se však pokusí otevřít již v úterý, dodala.

K oficiálnímu vyčíslení škod je stále daleko, každopádně se do nich budou počítat i ušlé zisky obchodů, zábavních podniků, zvýšené náklady na odklízení sněhu, poškozená železniční infrastruktura či elektrické vedení. 

Řezníček: Washington začíná odklízet přívaly sněhu (zdroj: ČT24)

Bouře Jonas byla jednou z nejhorších v historii, zejména co se týče úhrnu napadeného sněhu. Na letišti v New Yorku napadlo téměř 80 centimetrů sněhu během 36 hodin. Vůbec nejvíc sněhu napadlo ve městě Glendary v Západní Virginii - 106 centimetrů. Jaký měla bouře na východní pobřeží Států dopad, ilustruje i její velikost, na délku měla 1500 kilometrů.

Úřady i školy ve Washingtonu mají zavřeno

Washington, kde od pátku do neděle napadlo přes 60 centimetrů sněhu, se stále potýká s odklízením sněhu. Vedle federálních úřadů zde zůstávají zavřené i ty, co oblast hlavního města spravují. Své úřady se rozhodl ponechat uzavřené také státy Maryland a Virginie.

Sněhová fréza zprovozňuje železniční trať na Long Islandu
Zdroj: Patrick Cashin/ČTK/ZUMA

Obě velká letiště v metropolitní oblasti, tedy Reaganovo a Dullesovo, byla v neděli zcela uzavřena, všechny lety tak byly zrušeny. Provoz naopak částečně obnovilo letiště Baltimore-Washington mezi Baltimorem a hlavním městem, na Twitteru nicméně varovalo, že i dále musí cestující počítat se zrušenými či odloženými lety.

Provozovatel hromadné dopravy v oblasti Washingtonu WMATA, který vypravuje autobusy i soupravy metra, obnovuje služby s omezeními. Během víkendu byla přeprava zcela zastavena. Washingtonské metro zaznamenalo tak dlouhou odstávku poprvé za svou 40letou historii.

Dopravní systém postupně uvádí do provozu i New York, na Long Islandu je v provozu sedm z 12 železničních linek. Cestující z oblastí, kde vlaky ještě nejezdí, mohou použít své jízdenky pro dopravu autobusy nebo metrem. Otevřena jsou i letiště La Guardia, Kennedyho a Newark, avšak cestujícím se doporučuje, aby se předem informovali u přepravců, zda jejich let bude vypraven.

Washingtonská zoo zveřejnila video zachycující osmnáctiletou pandu Tian Tian válející se s nadšením v hromadě sněhu. Záběry se na sociálních sítích staly hitem, zhlédlo je už přes sedm milionů lidí.

Zbytek bouře Jonas ovlivní i počasí v Británii

Britská meteorologická služba informovala, že konec ocasu rozpadající se bouře Jonas ovlivní i počasí na jihozápadním pobřeží Velké Británie. V ohrožení jsou oblasti Yorkshiru, Cumbrie a Lancashiru. Místní řeky i obyvatelé se přitom teprve vzpamatovávají z rozsáhlých vánočních povodní. „Žádáme obyvatelstvo, aby se připravilo na záplavy a následovalo pokynů úřadů,“ uvedl Chris Wilding z agentury ochrany přírody. Velká voda má znovu udeřit v úterý a ve středu, situaci bude komplikovat i silný vítr.