Obama s Merkelovou se shodují: Musíme ochránit miliony uprchlíků

Šéf Bílého domu Barack Obama chystá na září summit na téma migrace. Uspořádat ho chce při příležitosti Valného shromáždění OSN. Prezident to řekl po telefonu německé kancléřce Angele Merkelové. „Oba vůdci se dohodli, že se budou společně v příštích měsících snažit zajistit ochranu milionů lidí, jejichž život obrátila válka naruby,“ uvedl Bílý dům ve zprávě o rozhovoru.

Rozhovoru Obamy s Merkelovou opět dominovali uprchlíci a Sýrie, což jsou spojené nádoby. „V dnešním světě jsme daleko méně ohroženi zločinnými mocnostmi a daleko více rozpadajícími se státy. Střední východ prochází transformací, která bude pokračovat po generace,“ konstatoval americký prezident.

Mezi uprchlíky jsou Syřanů statisíce. Mezinárodní koalice v čele s USA zasahuje proti radikálům z Islámského státu v Iráku a Sýrii ze vzduchu. Od zahájení leteckých úderů v létě 2014 zabila asi 22 tisíc džihádistů, uvedl francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian. IS má podle něj nyní asi 35 tisíc bojovníků, z nichž nejméně 12 tisíc jsou cizinci.

Významnou roli Spojených států v řešení syrské krize ve čtvrtek vyzdvihl turecký premiér Ahmet Davutoglu. „Je tu velmi těsná spolupráce mezi Tureckem a Spojenými státy - společně bojujeme proti terorismu a snažíme se najít politické řešení pro Sýrii,“ prohlásil Davutoglu. Podle něj ale selhává Rada bezpečnosti OSN - právě ta podle tureckého premiéra nese hlavní odpovědnost za hledání řešení.

Omezit příliv běženců už chce i Berlín

Nejvíc – celkem 1,1 milionu běženců – přišlo během loňského roku do Německa. I Merkelová, která dlouhodobě prosazuje politiku otevřených dveří, začíná mluvit o tom, že je třeba počet uprchlíků výrazně snížit. V lednu se sice počet přicházejících snížil, stále se však denně pohybuje mezi 1500 a 3000 lidí.

Kancléřka je pod tlakem kvůli nedávným sexuálním útokům v německých městech, ale i vlně kritiky zevnitř vládní koalice. „Zdá se, že se skutečně uvažuje o svržení kancléřky a zrušení koalice,“ konstatoval expert na mezinárodní vztahy Vladimír Handl. „Navíc nefunguje společné evropské řešení. Takže ta naděje, kterou Merkelová měla - že se podaří postupovat společně, tak to se zatím nepodařilo,“ podotkl Handl.

Vstřícné gesto Merkelové bezesporu zvýšilo atraktivitu Německa. Teď za to platí tím, že je tlak na to, aby (příliv uprchlíků) omezila.
Vladimír Handl
expert na mezinárodní vztahy

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel na Světovém ekonomickém fóru v Davosu přiznal, že země, které přijímají migranty, musí být realističtější ohledně výzev, jimž budou muset čelit. „Přijali jsme uprchlíky a možná jsme se hned nedívali na to, co k nám přináší. A řada z nich přinesla problémy. Neměli bychom proto klamat sami sebe. Nemůžeme předstírat, že problém neexistuje,“ zdůraznil Gabriel.

Sousední Rakousko nedávno oznámilo, že chce výrazně omezit příjem žadatelů o azyl. Letos jich má být maximálně 37 500. Makedonie už zareagovala omezením tranzitu migrantů přes své území. Situaci v Rakousku svou migrační politiku přizpůsobilo i Slovinsko.