Na kole přijeli, na kole odjedou. Norové posílají migranty zpátky do Ruska

Norsko pošle zpět do Ruska tisíce migrantů, kteří loni do země vstoupili přes hraniční přechod Storskog. Cestu zpět budou prý muset absolvovat stejným způsobem, jakým se do skandinávské země dostali, tedy na jízdním kole, píše server The Local.

Do Norska se v loňském roce pokoušeli migranti dostat nejen takzvanou balkánskou stezkou vedoucí přes Turecko, Řecko, západní Balkán, Rakousko a Německo, ale i „arktickou stezkou“. Z Ruska do Norska nejčastěji přecházeli přes hraniční přechod Storskog, který však není otevřen pro chodce. Migranti si proto pro překonání hranice pořizovali jízdní kola. Loni se tímto způsobem dostalo do Norska asi 5500 uprchlíků.

Norské policejní ředitelství nyní oznámilo, že vypovězení migranti budou muset absolvovat cestu zpět do Ruska znovu na kole. Požádalo prý už policisty ze stanic v okolí přechodu Storskog, aby se pokusili získat co nejvíce kol, která za hranicí loni našli, a uvedli je do pojízdného stavu.

Na kole se do Norska dostaly tisíce uprchlíků
Zdroj: Cornelius Poppe/Reuters

„Chápu, že to zní trošku divně,“ uvedl mluvčí ředitelství Jan Erik Thomassen. Tomu, aby museli migranti přejet hranici opět na kole, se chtěli norští policisté podle něj vyhnout, kvůli neochotě ruské strany spolupracovat ale prý nezbyla jiná možnost.

Oslo už dříve uvedlo, že bude některé Syřany, kteří do Norska přicházejí přes Rusko, posílat zpět, neboť se údajně většinou jedná o lidi, kteří delší dobu žili v Rusku a mají povolení tam zůstat. Nejedná se tak prý o uprchlíky. Získat ruská víza není pro Syřany problém a na severu se obešli i bez služeb převáděčů.

Na přechodu ve Storskogu zůstaly tisíce kol
Zdroj: Tore Meek/Reuters

Proti odeslání uprchlíků zpátky do Ruska protestuje Norská organizace pro azyl. „Norsko nemůže vracet běžence do Ruska, protože to je obratem pošle zpátky do Sýrie. Musíme dbát na zásady mezinárodního práva,“ řekl představitel organizace norské televizi NRK.

Norsko sice není členskou zemí Evropské unie, ale je součástí schengenského prostoru volného cestování. Skandinávská země loni přijala skoro 33 000 žadatelů o azyl. Většina z nich přicestovala přes sousední Švédsko. Na počátku ledna Oslo oznámilo, že asi pět tisíc běženců vrátí také do členských zemí Evropské unie.