Belgická policie zřejmě našla výrobnu bomb pro pařížské útoky

Belgická policie objevila při razii v polovině prosince v jednom z bruselských bytů zbytky výbušnin, sebevražedný pás a otisky prstů Salaha Abdeslama – jednoho z pravděpodobných organizátorů série listopadových útoků v Paříži. Informoval o tom belgický státní zástupce. Jde o důkaz, že atentáty byly organizovány z Bruselu.

Policisté byt na bruselském předměstí Schaerbeek prohledali 10. prosince. „Tato čtvrť  je převážně obydlená přistěhovalci. Atentátníci se zde mohli snadno skrývat,“ konstatoval zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Kromě jiného se našli i stopy TATP, což je sice velmi lehce získatelná, ale také velmi nestabilní třaskavina. Žalobci se podle agentury AP domnívají, že byt sloužil jako výrobna bomb pro pařížské atentáty.

Vyšetřovatelé mají za to, že přinejmenším část pařížských atentátů, pokud ne všechny, byla zorganizována v Bruselu.
Bohumil Vostal
zpravodaj ČT

Podle belgické federální prokuratury byl byt pronajatý pod falešnou identitou a mohl být využíván jedním z devíti mužů zadržovaných v souvislosti s vyšetřováním pařížských atentátů.

Zpravodaj ČT Vostal k důkazům, že se pařížské útoky organizovaly v Bruselu (zdroj: ČT24)

Šestadvacetiletý Salah Abdeslam je zřejmě posledním živým ze skupiny pařížských teroristů. Jen několik hodin po útocích zastavila francouzská policie jeho automobil Volkswagen Golf poblíž hranic s Belgií, nechala ho ale spolu s dalšími dvěma lidmi odjet.

Podle vyšetřovatelů si pronajal v Belgii Volkswagen Polo, který byl nalezen poblíž klubu Bataclan v Paříži, kde zahynulo 89 lidí. Pronajmout si měl před atentáty rovněž Renault Clio a dva hotelové pokoje u Paříže.

Abdeslam žil v Bruselu

Předpokládá se, že Salah měl na starosti logistiku. Jeho bratr Brahim se vyhodil do vzduchu. Abdeslam žil v problémové bruselské čtvrti Molenbeek, která leží pouhé dva kilometry od srdce Unie. V Molenbeeku se skrýval také vrah čtyř lidí v židovském muzeu v Bruselu před rokem a půl i atentátník z rychlovlaku mezi Bruselem a Paříží letos v srpnu.

K šesti koordinovaným akcím ve francouzské metropoli se přihlásilo hnutí Islámský stát, jež den po útoku zveřejnilo video oslavující několik jeho bojovníků. V Paříži útočilo asi devět teroristů, kteří zabili 130 lidí a další stovky zranili.