Do Turecka letecky nebo po moři? Syrští uprchlíci si musí opatřit víza

Turecko zavádí vízovou povinnost pro syrské občany, kteří se do země vydávají letecky nebo po moři. Ankara si od toho slibuje snížení počtu uprchlíků snažících se dostat do EU. Pozemní hranice se Sýrií zůstávají dál otevřené, podle obhájců lidských práv ale Turci uprchlíky často vrací zpátky. „Pohraničníci množství běženců zastavili, v některých případech je i bili, stovky z nich musely zpátky do Sýrie,“ tvrdí Gerry Simpson z Human Rights Watch.

Turecké bezpečnostní složky ve čtvrtek zasahovaly ve výrobně, která produkovala vadné plovací vesty, jejichž výplň nasákne a stáhne trosečníka ke dnu. Při cestě na řecké ostrovy každý měsíc ztroskotá hned několik přeplněných gumových člunů – za poslední měsíc tak zemřely desítky lidí.

„Myslím, že naše spolupráce s tureckými úřady je pozitivní. Vidíme první výsledky, ale jsme daleko tomu, abychom byli spokojeni. Budeme v našem úsilí pokračovat, abychom dosáhli toho, na čem jsme se dohodli,“ konstatoval viceprezident Evropské komise Frans Timmermans.

V Turecku jsou v současné době přes dva miliony syrských uprchlíků. Většina z nich žije mimo tábory a nemůže oficiálně pracovat.

Turecko zavádí víza pro Syřany (zdroj: ČT24)

Situace v samotné Sýrii zůstává i přes uzavřená dílčí příměří nadále špatná. V provincii Idlíb dohody porušují jak vládní vojska, tak i povstalci. Přesto se na konci roku podařilo řadu obyvatel i z obléhaných měst evakuovat. OSN vyzývá evropské státy, aby zachovaly vstřícný přístup k uprchlíkům.

„Zbytek Světa sleduje Evropu, jak se chová při přidělování azylu. Evropa vždycky byla kontinentem, který žádal ostatní státy, aby přijímaly uprchlíky. Pokud tedy teď Evropa bude vytvářet limity, bariéry, pokud bude nepřátelská, zbytek světa ji bude následovat,“ konstatoval šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

Syrská vláda se rozhodla pustit humanitární pomoc do obklíčeného města Madájá, kde kvůli nedostatku potravin zemřelo podle aktivistů skoro 40 lidí.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.