Bavorský premiér: Ročně může Německo zvládnout maximálně 200 tisíc uprchlíků

Německo by mělo podle bavorského premiéra Horsta Seehofera přijímat nanejvýš 200 tisíc uprchlíků ročně. Konkretizoval tak požadavek své strany na stanovení horní hranice, kterou však spolková vláda Angely Merkelové odmítá.

Seehoferova Křesťanskosociální unie (CSU) přišla minulý rok s obecným požadavkem určit maximální limit, ale kancléřka to několikrát odmítla. V uplynulém roce do Německa podle bavorské vlády přišlo téměř 1,1 milionu uprchlíků.

„Ze zkušeností minulosti mohu říci: V Německu nemáme problém s přistěhováním 100 tisíc až nanejvýš 200 tisíc žadatelů o azyl a uprchlíků před občanskou válkou ročně,“ řekl předseda CSU německému nedělníku Bild am Sonntag. „Tento počet je zvládnutelný a při něm funguje i integrace. Všechno, co jde nad to, je podle mě příliš,“ dodal.

Hlavním cílem pro rok 2016 musí být omezení počtu přistěhovalců. Od tohoto cíle jsme v současnosti velmi vzdáleni.
Horst Seehofer

Bavorský politik zdůraznil, že kromě těchto uprchlíků přijde ještě mnoho přistěhovalců, kteří těží z volného pohybu osob v EU nebo jsou cíleně zváni do Německa. „To je ještě jednou asi půl milionu lidí,“ podotkl. Obává se, že počet uprchlíků bude v tomto roce bez příslušných opatření ještě výrazně vyšší než loni.

Seehofer připomněl, že jenom v prosinci do Bavorska přicházelo v průměru 4000 uprchlíků denně. „V přepočtu na rok by to bylo kolem 1,5 milionu. To je více než za celý rok 2015 a v žádném případě by to nebylo zvládnutelné,“ konstatoval.

Ficova vláda se zaměří na bezpečnostní rizika migrační krize

Bezpečnostní rizika spojená s migrační krizí se podceňují a slovenská vláda jim bude v příštích měsících věnovat zvýšenou pozornost. Řekl to v sobotu slovenský premiér Robert Fico. Kabinet podle něj na přelomu loňského a letošního roku přijal mnoho bezpečnostních opatření, veřejnost o nich ale nebyla informována. Vláda prý Slováky nechtěla „strašit ani otravovat“.

Slovensko bylo podle Fica překvapeno rozsahem bezpečnostních kroků, které koncem prosince podnikly některé západní státy. „Nebylo asi náhodou, že v Německu vyklidili některá nádraží, ne náhodou byly zrušeny některé velké akce. Hrozba teroristických útoků je dál velmi vysoká,“ upozornil premiér.

Jediné, co nás chrání, je počasí.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Fico konstatoval, že denně vstupují na území Evropské unie tisíce dalších migrantů. Migrační vlna bude kulminovat na jaře, kdy lze očekávat podstatně větší příliv migrantů do EU, uvedl slovenský premiér.