V blízkosti nejvyšší budovy světa v Dubaji vzplál hotel

Několik hodin před začátkem novoročních oslav zachvátil budovu luxusního hotelu Address v centru Dubaje rozsáhlý požár. Mrakodrap se 63 patry přitom stojí jen 600 metrů od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, kde se konal velký silvestrovský ohňostroj. Hasiči stále nemají požár zcela pod kontrolou.

Příčina požáru zatím není jasná. Oheň podle záběrů televize Al-Arabíja zachvátil několik desítek pater budovy. Z domu na ulici odpadávaly hořící trosky. Podle očitých svědků citovaných agenturou DPA vypukl požár u paty budovy a postupně se šířil do vyšších pater. Web televizní stanice Al-Arabíja ale s odvoláním na úřad civilní obrany uvedl, že požár vypukl ve 20. patře.

Dopisovatelka CNN Jacqueline Hurtadová byla v restauraci nedaleko hotelu, když uslyšela explozi, která zněla „jako hlasité prásknutí“. V tu chvíli si myslela, že silvestrovský ohňostroj začal předčasně. „Ale pak jsme najednou viděli křičet a utíkat lidi,“ řekla. Brzy úřady evakuovaly i restauraci, kde seděla. „Požár postupoval hrozně rychle,“ dodala.

Více než dvanáct hodin od začátku požáru v pátek hasiči podle agentury AP většinou plamenům přihlíželi ze země a v jednu chvíli nebyli schopni použít hasičský vůz s žebříkem. Až později se jim podařilo znovu získat potřebný tlak vody a začali budovu znovu hasit.

Reportáž: V Dubaji na silvestra hořel hotel (zdroj: ČT24)

Šéf tamního úřadu civilní obrany uvedl, že nikdo nebyl vážně zraněn. Několik lidí se zranilo jen lehce. Všechny lidi se z hotelu prý podařilo evakuovat. 

Evakuace podle hostů hotelu proběhla převážně hladce a organizovaně. Nejméně 16 lidí bylo během ní kvůli kouři a tlačenici lehce zraněno a jeden člověk utrpěl infarkt. Požár nijak nenarušil oslavy příchodu nového roku, které i s tradičním ohňostrojem proběhly podle plánu.

Bruce Szczepanski, který požár sledoval z balkonu nedalekého hotelu, sdělil CNN, že i devět hodin po vypuknutí požáru stále slyšel praskání v budově. „Jsou tam velké plameny a je slyšet, jak se stavba propadá, ozývají se dunivé rány,“ dodal.

V Dubaji připadá oslava příchodu roku 2016 na 21:00 hod. středoevropského času. Ústředním místem oslav se stal nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa, z něhož by měl být odpálen monumentální ohňostroj, na který je připraveno 1,6 tuny zábavní pyrotechniky. Podle BBC se očekává, že by se na něj měly přijít podívat až dva miliony lidí.

Fotograf visel zavěšený na laně

Agentura AFP přinesla v souvislosti s požárem hotelu ještě jeden příběh - fotograf, který se zde ubytoval, aby vyfotil novoroční ohňostroj, nakonec skončil zavěšený na laně z balkonu 48 pater nad zemí. 

S fotoaparátem čekal na balkóně, když uslyšel, že někdo volá „Hoří“. Kouř už se v tu chvíli valil do pokoje, a muž tak neměl kudy utéct.  V tu chvíli viděl podle AFP jen jedinou šanci na záchranu. Nabídlo mu ji lano přivázané k balkónku od mohutné plošiny na čištění oken. Odvázal ho, přivázal se k němu za opasek a pověsil se pod balkon. 

Zatímco visel na laně, začal volat a posílat sms zprávy svým kolegům a prosil je, aby ho spojili s civilní obranou v Dubaji, aby mu pomohla. Její zástupci ho poté vyzvali, aby zůstal v klidu a čekal, až ho zachrání.