Záplavy ohrožují miliony Američanů, zabily už desítky lidí

Záplavy způsobené silnými dešti i ve středu ohrožovaly centrální část Spojených států, kde platí varování před velkou vodou pro více než 12 milionů lidí. Některé řeky včetně Mississippi dosáhnou podle meteorologů v nejbližší době svého historického maxima, kvůli čemuž musely být evakuovány tisíce lidí. Zavřeny byly některé významné silniční tahy, informují americká média.

Nejhůře postiženy jsou státy Missouri, Illinois, Arkansas a Oklahoma, v nichž v důsledku povodní zemřelo v posledních dnech již 24 lidí, 14 z toho v samotném Missouri. V tomto státě zaplavila voda ulice některých měst a pohltila desítky domů. Guvernér Jay Nixon nazval povodně „historickými“ a ve středu telefonicky požádal o pomoc prezidenta Baracka Obamu, který mu přislíbil podporu z federálních fondů.

„Tohle je o čtyři stopy (1,2 metru) výše než nejhorší povodeň, co jsme tu kdy měli. Město vypadá jako jedno velké jezero,“ řekl agentuře Reuters starosta missourského města Eureka Kevin Coffey.

Hladina Mississippi může o víkendu kulminovat na historické maximum

Úřady byly nuceny uzavřít mnoho úseků velkých silnic včetně některých částí dálnice 44 spojující město St.Louis v Missouri s Texasem. Uzavřen byl rovněž více než stokilometrový úsek řeky Mississippi pro lodní dopravu, neboť se rozvodněný tok stal nebezpečným. Řeka by v průběhu víkendu měla podle meteorologů ve státě Illinois kulminovat na historické maximum.

Konec roku v centrální části USA: hladiny řek zde atakují historické maximum (zdroj: ČT24)

Dvě menší řeky nedaleko St.Louis již historicky nejvyšší hladinu překonaly a z domovů vyhnaly stovky obyvatel.

S postupem povodňové vlny směrem na jih k Mexickému zálivu se na kritickou situaci připravují i jižní státy; guvernér Louisiany Bobby Jindal již vyhlásil stav ohrožení.

Voda ohrožuje kromě lidí rovněž dobytek, který se farmáři mnohdy marně snaží zachránit. Podle Reuters se v jednom zaplaveném vepříně v Illinois utopilo na 2500 prasat.