Testem balistické rakety Írán porušil rezoluci, tvrdí experti

Podle expertů Írán porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN, když v říjnu otestoval balistickou raketu schopnou nést jadernou hlavici. Írán má zakázáno podnikat jakoukoli činnost související s balistickými raketami, které by případně mohly nést jadernou hlavici, nicméně jeho představitelé dali najevo, že tento zákaz budou ignorovat.

„Na základě analýzy a zjištění panel odborníků došel k závěru, že odpálení rakety Emad představuje ze strany Íránu porušení článku 9 rezoluce 1929 Rady bezpečnosti OSN,“ píše se v důvěrné zprávě. Desetistránkový dokument je datován 11. prosincem a byl v uplynulých dnech předložen do Rady bezpečnosti.

Spojené státy již bezprostředně po říjnovém testu uvedly, že Teherán nejspíš porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN. O úspěšném testu informovalo íránské ministerstvo obrany. Emad je údajně raketou dlouhého doletu.

Podle analytiků jde nejspíš o verzi rakety Šaháb-3 na tekuté palivo, která je v íránské výzbroji od roku 2003, o přibližně shodném doletu 1700 kilometrů. Nová střela je ale schopna dopravit bojovou hlavici o váze 750 kilogramů s přesností 500 metrů, zatímco Šaháb-3 jen s přesností 2000 metrů.

Shodou okolností během úterý uzavřela Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) vyšetřování obvinění, že Írán v minulosti pracoval na výrobě jaderné zbraně. Agentura tak podpořila červencovou dohodu velmocí s Teheránem.

K formálnímu uzavření vyšetřování došlo dva týdny poté, co MAAE zveřejnila zprávu, ve které uvedla, že Írán ještě před několika lety v omezené míře rozvíjel tajný výzkumný program, který mohl být uplatněn pro případný vývoj vlastních jaderných zbraní. Nepřekročil však prý hranice plánování a vědeckých experimentů.