FBI: Teroristé ze San Bernardina se cíleně připravovali. Doma měli i výbušné látky

Oba útočníci z kalifornského San Bernardina před svým činem podle zjištění FBI trénovali střelbu na střelnici. Doma u dvojice, která v sociálním středisku způsobila smrt 14 lidem, byl také nalezen materiál na sestavení 19 výbušných náloží. Podle vyšetřovatelů je tak zřejmé, že manželé Syed Farook a Tashfeen Maliková se delší dobu před útokem radikalizovali.

Zatím ale neexistují důkazy, že by byli řízení zahraniční teroristickou skupinou. Střelbu v San Bernardinu označila FBI za teroristický čin a ve svém nedělním projevu stejně hovořil i americký prezident Barack Obama. Také on prohlásil, že pachatelé zřejmě nepřijímali rozkazy ze zahraničí.

Sedmadvacetiletá Maliková, která spolu s o rok starším partnerem ve středu zastřelila na vánoční besídce v budově střediska sociálních služeb 14 lidí, podle vyšetřovatelů vyjádřila na internetu sympatie k radikálnímu hnutí Islámský stát (IS). Agentura AP dnes napsala, že v rodném Pákistánu dříve navštěvovala náboženskou školu, takzvanou madrasu.

Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Jacquelyn Martin

Obama: V San Bernardinu šlo o terorismus

Islámský stát (IS) bude zničen, slíbil americký prezident Barack Obama v mimořádném projevu přímo z Oválné pracovny Bílého domu. Podle Obamy se manželé, kteří byli zabiti policií, vydali na „temnou cestu radikalizace“, když se přihlásili ke „zvrácené formě islámu“.

Syn pákistánských imigrantů Syed Farook byl v kontaktu s lidmi ze syrské organizace An-Nusrá a také se somálskou radikální skupinou Šabáb. Jeho manželka Tashfeen Maliková zase projevila sympatie konkurenční teroristické organizaci IS na Facebooku.

Šéf Bílého domu varoval před nenávistí k islámu

Americký prezident vyzval muslimy, aby se vypořádali s extremistickými ideologiemi. „Muslimští vůdci tady i ve světě s námi musí dále spolupracovat na rozhodném odmítnutí ideologie nenávisti, kterou skupiny jako Islámský stát a Al-Káida šíří. Musí se hlasitě vyhradit nejenom proti páchanému násilí, ale také proti interpretacím islámu neslučitelným se svobodou vyznání a vzájemným respektem,“ podotkl Obama.

Varoval ale před nenávistí k islámu, která podle něj jen nahrává zájmům radikálů, kteří chtějí zažehnout válku mezi Západem a islámem.

Podle Obamy by měl být omezen přístup lidí k obsahu radikálního charakteru na sociálních sítích. Prezident vyzval technologické firmy, aby se připojily k boji proti IS a jeho velmi aktivní propagandě na internetu.

Oběti střelby oplakávají i muslimové
Zdroj: Yang Lei/ČTK/ZUMA

„Byl to teroristický čin, jehož cílem byla vražda nevinných lidí,“ upozornil Obama. „Chci, abyste to věděli. Hrozba terorismu je reálná, ale my ji porazíme. Zničíme IS a všechny další organizace, které se nám snaží škodit,“ konstatoval šéf Bílého domu.

Obama pozemní válku nechce

Americká armáda prý bude nadále pronásledovat teroristy, ať jsou ve kterékoli zemi. „Pokračujeme v leteckých útocích na infrastrukturu Islámského státu. Nesmíme se ale nechat znovu zatáhnout do vleklé války v Iráku a Sýrii, přesně to tyto skupiny chtějí,“ zdůraznil Obama.

Podle nového průzkumu – ještě před útokem v Kalifornii – si 60 procent Američanů myslí, že Obamova strategie selhává, že boj s IS je nedostatečný. Dokonce poprvé si většina Američanů (53 procent) myslí, že by USA měly vyslat pozemní jednotky do Sýrie a Iráku. Jde o zásadní obrat v americkém veřejném mínění.
Martin Řezníček
Průzkum - vyslání pozemních jednotek USA
Zdroj: ČT24

Podle nového průzkumu většina lidí nepovažuje prezidentův postup proti Islámskému státu za dostatečně agresivní. Vůbec poprvé si také nadpoloviční většina Američanů myslí, že by Obama měl do Iráku a Sýrie vyslat pozemní jednotky. A to průzkum vznikl ještě před útokem v Kalifornii.

Podle vyšetřovatelů při něm útočníci svůj čin pečlivě plánovali. Při domovní prohlídce objevila policie laboratoř na výrobu výbušnin, dvanáct bomb a tisíce nábojů. Dvojice se dostala k útočným puškám, které si legálně opatřil někdo jiný, připomněl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Dva tisíce možných teroristů si v USA opatřily zbraň

Obama kvůli tomu znovu vyzval Kongres ke schválení zákonů omezujících držení střelných zbraní. „Podle něj je nepředstavitelné, aby lidé měli takhle jednoduchý přístup k útočným zbraním,“ konstatoval Řezníček.

Průzkum - názor na řešení otázky terorismu
Zdroj: ČT24
Kongres by měl na začátek rozhodnout, že nikdo, kdo je na seznamu lidí se zákazem létání, si nebude moct koupit zbraň. Jaký může být argument pro to, abychom člověku podezřelému z terorismu umožnili koupit si poloautomatickou zbraň?
Barack Obama

V USA jsou nyní desetitisíce lidí, kteří sice nemohou jako podezřelí z terorismu cestovat letadlem, ovšem paradoxně si mohou opatřit zbraň, proti čemuž Obama také brojí. „Dva tisíce lidí z tohoto seznamu si koupilo zbraň,“ uvedl Řezníček.

Změny prosazované Obamou ale v Kongresu pravděpodobně opět neprojdou – hlavním argumentem odpůrců je, že by šlo o porušení ústavy. Před Bílým domem se nicméně sešli lidé na demonstraci, podle nich má terorismus a přístup ke zbraním souvislost. „Hromadným střelbám už bychom neměli říkat hromadné střelby, je to masový terorismus. Je to domácí teror, kterého se lidi dopouštějí každý den,“ uvedla aktivistka za přísnější daňové zákony Linda Finkelová-Talvadkarová.

Projevy z Oválné pracovny jen při výjimečných příležitostech

Obama se k projevům přenášeným televizí z Oválné pracovny uchyluje velmi zřídka. Před nedělí tak učinil jen dvakrát, naposledy v roce 2010, když oznamoval ukončení bojových misí v Iráku. „Z Oválné pracovny mluvil prezident Kennedy o kubánské krizi, George Bush po 11. září,“ připomněl Řezníček s tím, že šlo vždy o velmi důležité události.

Obamův projev ale podle některých komentátorů neuspokojí kritiky nynějšího amerického postupu proti terorismu. Prezident neoznámil žádný nový posun v americké strategii a nenavrhl žádné nové recepty pro porážku Islámského státu. To potvrzuje jeho důvěru v nynější politiku i absenci snadných řešení v zápase s teroristickými skupinami.

Islámský stát
Zdroj: ČTK/ZUMA/Dabiq

O nezdaru americké strategie proti IS mluví republikáni i Obamovi demokraté

Vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Paul Ryan označil Obamův projev za „polovičatý pokus obhájit nynější politiku a zároveň odvrátit pozornost od jejího nezdaru“. Kritika prezidentské strategie zaznívá i z vlastního Obamova demokratického tábora.

„Je čas na zásadní změnu v zahraniční i národně bezpečnostní politice,“ prohlásil konzervativní republikánský kandidát na prezidenta Ted Cruz, podle něhož jsou USA i svět kvůli Obamově politice méně bezpečné. 

„Obama odmítl říci (prostě to nemůže říci), že jsme ve válce s radikálním islámským terorismem,“ poznamenal na Twitteru další z kandidátů Donald Trump, který stejně jako mnozí jeho spolustraníci o válce hovoří.

Další z předních prezidentských uchazečů Ben Carson poznamenal, že příznačné pro Obamu je, že mu trvalo čtyři dny od útoku, než sáhl k tomuto projevu. Podle Carsona je „velmi zvláštní, že útok v naší zemi je důkazem, že (Obamova) politika je účinná“. Jiný z kandidátů s velkou voličskou podporou Marco Rubio nazval vystoupení „cynickým“, neboť Američanům nedalo žádný důvod cítit se bezpečně.

Favoritka pro demokratickou nominaci na prezidentský úřad Hillary Clintonová ještě před Obamovým projevem prohlásila, že boj proti IS USA nevyhrávají.