Nemocnému Andrejovi poslali lidé na Ukrajinu dárky i další peníze

Události ČT: Za nemocným Andrejem na Ukrajinu míří další peníze na léčbu (zdroj: ČT24)

Andrejovi z ukrajinského Lvova před rokem a půl našli lékaři nádor na plicích. Příběh o pomoci, která k chlapci směřuje přes znojemskou charitu, zaujal lidi z Česka a někteří se mu rozhodli také pomoct. Pracovníci znojemské charity mu tak mohli přivézt další dárky, ale taky více peněz na léčbu.

Na účtu znojemské charity se během jediného měsíce sešlo třicet tisíc korun, které lidé poslali na léčbu desetiletého Andreje. Po řediteli znojemské charity zaslali lidé chlapci také plnou tašku dárků.

„Pro rodiče jsou náklady na léčbu velmi vysoké a těžko se jim finance shání,“ uvedl ředitel Oblastní charity Znojmo Evžen Adámek.

Malé platy i nefunkční pojištění

Andrejova čtyřčlenná rodina se přestěhovala a žije v malé místnosti, aby ušetřili dostatek prostředků na jeho léčení. Na Ukrajině totiž nefunguje systém zdravotního pojištění a průměrný ukrajinský plat je v přepočtu jenom dva tisíce korun.

Po reportáži ČT se ale se ozvalo hned několik dárců. Největší sumu v podobě 20 tisíc korun poslala dárkyně z Prahy.

Opravdu vám moc děkujeme. Tu pomoc velmi potřebujeme.
Lesa Koval
matka Andreje

Do pomoci Ukrajině se za roky zapojily stovky lidí

Za celkem 16 let přivezli pracovníci znojemské charity na Ukrajinu pomoc za zhruba 8 milionů korun. „Ročně evidujeme tak třicet osob, které se do pomoci zapojí, a za celou dobu to může být kolem 300 osob,“ zmínila asistentka ze znojemské charity Helena Horáková. Nejčastěji dárci pomáhají právě nemocným nebo dětem z dětských domovů.