Stopy ze San Bernardina vedou jak k IS, tak k An-Nusrá

Na syrskou organizaci fronta An-Nusrá a somálský Šabáb – v obou případech odbočky Al-Káidy – měl kontakty střelec ze San Bernardina Syed Farook. Informaci přinesl deník Los Angeles Times. Vyšetřovatelé zatím měli k dispozici facebookové vyjádření Farookovy partnerky Tashfeen Malikové, která ale projevila sympatie konkurenční teroristické organizaci Islámský stát.

Střelbu v sociálním centru pro mentálně postižené v San Bernardinu označil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) za teroristický čin. Za tři dny se k němu nepřihlásila žádná teroristická organizace, objevila se ale hned dvě vodítka.

Los Angeles Times s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním napsaly, že syn pákistánských imigrantů Syed Farook byl v kontaktu s lidmi ze syrské organizace An-Nusrá a také se somálskou radikální skupinou Šabáb. Není ale zatím jasné, jak rozsáhlý kontakt měli. O Farookových kontaktech na islámské extremisty prostřednictvím sociálních sítí se bez dalšího uspřesnění již dříve zmínily také americké zpravodajské služby.

Rodina odmítá, že by měla dvojice něco společného s extremisty (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé také mají k dispozici vyjádření, které zveřejnila na Facebooku Farookova partnerka Tashfeen Maliková. O ní se spekuluje jako o Lady Macbeth, která Farooka radikalizovala. Maliková v době útoku veřejně vyjádřila sympatie s organizací Islámský stát, kterou – navzdory obdobnému ideologickému pozadí – považuje Al-Káida a na ni napojené skupiny jako An-Nusrá a Šabáb za nežádoucí konkurenci.

Podle zahraničních agentur navíc zveřejnil polooficiální informační kanál napojený na IS prohlášení, které uvádí, že dvojice patřila k jejich stoupencům. Přímo k útoku se ale radikálové podle agentury AP nepřihlásili. Možné napojení páru na teroristy odmítá jejich rodina a pochybují o něm i policisté. „Nemáme žádné náznaky toho, že by tito vrazi tvořili součást větší organizované skupiny,“ uvedl ředitel FBI James Corney. 

Farook a Maliková ve středu večer středoevropského času vtrhli do budovy sanbernardinského sociálního centra pro mentálně postižené a začali střílet. Zabili čtrnáct lidí, dalších 21 osob zranili. Útočníci z místa činu odjeli, policisté je ale pronásledovali a při přestřelce zabili.