Fico volá po vyloučení Řecka ze Schengenu

Podle slovenského premiéra Roberta Fica je nejvyšší čas, aby Řecko opustilo schengenský prostor. Řekl to na summitu EU-Turecko, který se konal o víkendu v Bruselu. Podle Fica daly Atény najevo, že v souvislosti s uprchlickou vlnou rezignovaly na ochranu hranic. O Řecku bude jednat visegrádská čtyřka už ve čtvrtek v Praze. Maďarsko se prý chystá ustavit „Skupinu přátel ochrany hranic“.

Letos už překročilo řecké hranice 703 tisíc migrantů. Řecký premiér několikrát prohlásil, že jeho země v podstatě rezignovala na ochranu schengenské hranice, upozornil Fico. „Je to stejné, jako kdybychom řekli, že jsme rezignovali na ochranu schengenské hranice mezi Slovenskem a Ukrajinou, jak by to vypadalo?“ podotkl slovenský premiér.

Pokud bude řecká vláda dál zastávat tento postoj, tak je třeba posunout linii jinam, konstatoval šéf slovenské vlády. „Bude to pravděpodobně Makedonie a další státy, které by mohly být v ochraně schengenských hranic podstatně efektivnější,“ míní Fico.

Makedonská armáda v současné době staví padesátikilometrovou bariéru na hranici s Řeckem. Dál pouští jen uprchlíky z Afghánistánu, Sýrie a Iráku. O víkendu na místě vypukly potyčky s policií poté, co se zde nahromadily stovky běženců. Několik desítek lidí utrpělo zranění.

Zpravodaj ČT: Situace na makedonsko-řecké hranici je klidnější (zdroj: ČT24)
Uprchlíci v Řecku
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Podle Fica by Unie měla ukončit „hrátky s Řeckem“ a neustále mu pomáhat. „Řecko dělá problémy, pokud jde o ekonomické otázky, a zrazuje Schengen. Nedivil bych se, kdyby přišlo toto téma (vyloučení Řecka z Schengenu) velmi rychle,“ konstatoval slovenský premiér.

„Místo toho, abychom řešili fyzickou ochranu schengenské hranice, tak se dohadujeme s Tureckem a dáváme mu peníze. Taková je dnes realita,“ připomněl. 

Obrovské množství migrantů, kteří přes Řecko proudí, Evropa není schopna zvládnout, poznamenal Fico. Slovensko plánuje přijmout na dobrovolném principu 149 křesťanských uprchlíků z Iráku. To je méně, než na zemi připadá v rámci kvót na přerozdělení 120 tisíc běženců z Itálie a Řecka.

Slovensko urychluje žalobu na kvóty

Maďarsko, Slovensko i Česko odmítly kvóty v září, byly ovšem na úrovni ministrů přehlasovány. Bratislava si chce stěžovat na nezákonnost relokačního mechanismu u Evropského soudního dvora v Lucemburku. Fico na okraj summitu EU-Turecko oznámil, že Slovensko žalobu podá už 2. prosince.

Stejný krok chystá i Budapešť. Česko se ale k žalobě nepřipojí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by tím poškodilo svou pozici v EU.