Schäuble: Německu dochází místo pro uprchlíky

Německo se blíží hranicím svých kapacit pro přijímání uprchlíků. Řekl to spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro televizi ARD. Podpořil také názor ministra vnitra de Maiziéra, podle kterého bude třeba omezit princip sjednocování uprchlických rodin.

„Musíme do světa vyslat jasný signál: jsme velice připraveni pomoci, ukázali jsme, že jsme, ale naše možnosti jsou také omezené,“ řekl německý křesťanskodemokratický ministr financí.

Schäuble se tak zapojil do diskuse německých vrcholných politiků, kterou rozpoutal v pátek ministr vnitra Thomas de Maiziére návrhem, aby byl mnoha uprchlíkům ze Sýrie napříště v Německu poskytován méně hodnotný ochranný status, než je plnohodnotný azyl.

To by jim mimo jiné neumožnilo zvát nejbližší příbuzné k pobytu na dva roky, jak to mohou činit lidé s postavením azylanta. Později však de Maiziére, který ve vládě stejně jako Schäuble reprezentuje CDU, řekl, že „věci zůstanou zatím tak, jak jsou“.

Úvahy na změny přijímání uprchlíků totiž v Německu rozkližují koalici. De Maiziérův návrh podpořil generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) a nyní i Schäuble, avšak koaliční sociální demokraté to odmítají. Podle vicekancléře a předsedy SPD Sigmara Gabriela je důležité, aby vláda nejprve prováděla opatření, která už schválila. „To vytváří dojem, že v německé vládě levá ruka neví, co dělá pravá,“ řekl.