Výbuchy v nigerijských mešitách mají desítky obětí. Stopy vedou znovu k Boko Haram

Nejméně 28 mrtvých si vyžádal výbuch v mešitě v nigerijském městě Maiduguri na severu země. Šlo zřejmě o sebevražedný atentát. Podle agentur má útok na svědomí místní radikální islámská skupina Boko Haram. Dalších nejméně 27 lidí zabila exploze ve městě Jimeta u hranic s Kamerunem.

K žádnému z útoků se zatím nikdo nepřihlásil. Mešita ve městě Maiduguri byla v době exploze plná věřících, kteří se sešli k tradičním pátečním modlitbám. „Napočítali jsme 28 těl obětí,“ uvedl policejní důstojník Umar Sání. Jeden z dalších svědků tuto bilanci potvrdil.

Druhá bomba vybuchla později ve městě Jimeta ve státě Adamawa, který sousedí s Kamerunem. Podle AFP si vyžádala 27 obětí. Nejméně 96 lidí prý utrpělo při výbuchu zranění.

Islámští extremisté zabíjejí v oblasti křesťany i muslimy, které obviňují, že se neřídí islámským právem šaría. Sebevražední atentátníci mají v posledních měsících v Nigérii a okolních zemích na svědomí stovky civilistů.

Způsob, jakým radikálové z hnutí Boko Haram útočí na své okolí, je přitom stále důmyslnější. Nyní podle tamní policie začali do odložených mobilů, počítačových tabletů a notebooků schovávat nástražná výbušná zařízení.

  • Policejní generál Solomon Arase varoval před novou taktikou radikálů na tiskové konferenci, na níž zároveň oznámil, že policie obvinila pět lidí z podílu na dvojitém bombovém útoku v hlavním městě Abuji, při němž na počátku října zahynulo 15 lidí. Právě u nich totiž policie při zadržení údajně nalezla „nebezpečná výbušná zařízení“ uschovaná do elektronických přístrojů.
Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP

Islamistické milice Boko Haram v rámci svého boje za vyhlášení státu s přísnými islámskými pravidly zabily v posledních letech na severovýchodě Nigérie a v okolních státech již více než 20 tisíc lidí.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari v předvolební kampani slíbil, že proti nim tvrdě zakročí. Bojovat s nimi nyní má především mezinárodní vojenská mise, do níž Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslaly celkem 8700 mužů.