Maďarské hranice vymizely z titulků, příval migrantů přitom mírně roste

V posledních dnech mediální zájem o uprchlíky v Maďarsku upadl. Na tamních hranicích přitom příval migrantů nijak neslábne. Podle publicisty Gregora Martina Papucska se počty u maďarských hranic naopak nyní zvyšují. Vše je ale odbavováno v „zaběhnuté choreografii“ a na místě tak nevznikají střety.

„Uprchlíci nadále přicházejí z Chorvatska ve vysokém, dokonce zvyšujícím se počtu. Minulý týden byl denní průměr kolem 6 tisíc lidí, od uplynulého víkendu je to kolem 7 tisíc lidí. Ale netřeba si představovat žádný chaos jako před několika týdny,“ komentoval Papucsek. Státy, přes které vede hlavní, tzv. balkánská uprchlická trasa, si podle něj migranty téměř synchronizovaně předávají a převážejí autobusy z jedné hranice ke druhé.

V maďarských záchytných táborech v současnosti zůstává jen asi 700 uprchlíků. „Nejčastější scénář je, že utečence ani nepočkal na konec azylového řízení a opustil Maďarsko směrem na západ,“ dodává Papucsek.

Během letošních prázdnin se v Maďarsku počet osob žádajících o azyl zvýšil o polovinu. Napsal to v pondělí list Magyar Hírlap s odvoláním na data Maďarského imigračního úřadu. Zatímco v červenci registroval úřad kolem 31 tisíc žádostí, v srpnu se jejich počet zvýšil na 47 tisíc.

Uprchlíci u maďarského přechodu Barcs
Zdroj: ČTK/AP

Celkem podali žádost o azyl občané 74 zemí světa, uvedl maďarský úřad. Největší procento tvoří Syřané, kterých v červenci požádalo o azyl kolem 12 tisíc a v srpnu už přes 23 tisíc. Následují Afghánci, Pákistánci a Iráčané. Zdvojnásobil se počet žadatelů z Bangladéše, zvyšuje se podle maďarského imigračního úřadu i množství žádostí podaných imigranty z Kamerunu, Nigérie a Senegalu.

Maďarsko vybudovalo kvůli migrantům ochranný plot na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. Do konce tohoto týdne se podle Budapešti vláda rozhodne, zda hranice s Chorvatskem uzavře. Přes maďarské území už letos prošlo více než 330 tisíc migrantů.