Napětí na Západním břehu – Izraelské rodiče zabili přímo před očima jejich dětí

Neznámí útočníci zavraždili na Západním břehu Jordánu izraelský pár v autě přímo před zraky jejich čtyř dětí. Pravicoví aktivisté chystají demonstrace na řadě míst včetně Jeruzaléma. Narůstající napětí mezi Izraelci a Palestinci ještě umocnily nesmířlivé projevy jejich vůdců na půdě OSN.

Eitam a Naama Chenkinovi byli už po smrti, když na místo dorazila policie. Prudká palba na jejich auto jen zázrakem nezasáhla děti ve věku čtyři měsíce až devět let, které seděly vzadu. „Nemůžu uvěřit, že v roce 2015 někdo v Izraeli na hlavní silnici zastřelí rodiče přímo před jejich dětmi,“ podotkl předseda místní osadnické rady Jossi Dagan.

Podle izraelské armády je útočníkem Palestinec, izraelská média ale tvrdí, že pachatelů mohlo být víc. Armáda už rozjela v oblasti velkou pátrací akci. Premiér Benjamin Netanjahu útok odsoudil a přičetl jej na vrub „palestinskému štváčství“.

Na Západním břehu byl zavražděn pár (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér mluví o „krutém teroristickém útoku“

Na pohřeb zavražděného páru přišly v Jeruzalémě tisíce lidí, včetně izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, některých ministrů a členů parlamentu. „Je nemožné zůstat zticha, když stojíte před milovanou matkou a otcem, které vrah takto krutě vzal dětem,“ konstatoval prezident. „Jsme svědky krutého teroristického útoku, při němž vy stojíte v předních liniích a platíte nejvyšší cenu,“ dodal.

Chenkinovi jsou zatím posledními oběťmi doutnajícího násilí. Minulý týden za nejasných okolností zastřelil izraelský voják osmnáctiletou Palestinku Hadíl Hašamlúnovou. Házení kamenů a zápalných lahví na auta je na denním pořádku.

Mezi židy a muslimy se koncem září rozhořelo násilí kvůli právu na posvátná místa na Chrámové hoře. Palestinci se kvůli neochotě vpustit k mešitě Al-Aksá židy několikrát střetli s nimi i s izraelskou policií.

Chrámová hora v Jeruzalémě
Zdroj: ČTK/Xinhua/Muammar Awad

Mírová jednání zatím v nedohlednu

Tyto srážky se staly největší rozbuškou diplomatického konfliktu, který nakonec vyvrcholil soubojem nekompromisních projevů v newyorském ústředí Spojených národů.

„Dokud nebude Izrael dodržovat naše dohody, nebudeme se těmito dohodami cítit vázaní. Izrael je za to plně zodpovědný,“ prohlásil palestinský prezident Mahmúd Abbás. „Jsem připravený okamžitě pokračovat v přímých mírových jednáních bez jakýchkoliv podmínek. Bohužel, prezident Abbás řekl, že k tomu není připravený,“ uvedl Netanjahu.

Nulová naděje na další jednání jen zvyšuje frustraci obou stran. Před centrálou OSN navíc zavlála palestinská vlajka. Pro Palestince je to vyvrcholení jejich téměř sedmdesátiletých snah.