V Georgii popravili první ženu za 70 let, milost pro ni žádal i papež

Po řadě odvolání byla ve Spojených státech popravena Kelly Gissendanerová, pro niž žádali milost její děti i papež František. První žena za posledních 70 let, u níž byl vykonán ve státě Georgia hrdelní trest, naplánovala v roce 1997 vraždu svého manžela. Zabil ho její milenec, který za to dostal pouze doživotí s možností předčasného propuštění.

Sedmačtyřicetiletá Gissendanerová se stala šestnáctou popravenou ženou od obnovení trestu smrti v USA v roce 1976. U soudu vinu popírala v naději, že dostane mírnější trest.

Gissendanerová neměla slitování, připomněla rodina oběti

Rodina zavrařděného muže Gissendanerové uvedla, že má víru v právní systém. „Kelly naplánovala a uskutečnila Dougovu vraždu. Cílila na něj a jeho smrt byla záměrná,“ prohlásili příbuzní. „Ona – jako vrah – dostala v posledních osmnácti letech větší práva a příležitosti, než kdy měl Doug, který je tu obětí. Neměla žádné slitování, nedala mu možnost žít dál jeho život,“ dodala rodina v oficiálním prohlášení.

Mírnější trest naopak žádaly děti Gissenderové. Za 18 let ve vězení se prý dostatečně změnila - obrátila se k víře a pomáhala spolubězňům. „Prominout naší matce byl nejlepší způsob, jak uctít památku našeho otce,“ uvedl v rámci odvolacího řízení syn Dakota Gissendaner, kterému bylo v době vraždy pět let. „Jsme jednotní v naší naději, že nebude popravena. Ztratili jsme otce. Nedokážeme si představit, že přijdeme i o matku,“ prohlásila dcera Kayla, jíž bylo v roce 1997 sedm let.

Mírnější trest žádali právníci, papež i bývalý soudce

Za ženu orodoval také papež během své návštěvy USA. V dopise, jejž napsal jeho zástupce – arcibiskup Carlo Maria Vigano – se uvádí, že „prosí o zmírnění trestu na takový, který by lépe vyjádřil spravedlnost a milosrdenství, i když nechce snižovat závažnost tohoto trestného činu“.

Právníci popravené zase poukazovali na to, že se Američanka ve vězení změnila a svého činu lituje. Bývalý soudce nejvyššího soudu také prohlásil, že hrdelní trest považuje ve vztahu ke zločinu, který žena spáchala, za nepřiměřený.

Kelly Gissendanerová
Zdroj: ČTK/AP/Bita Honarvar

Předchozí termíny popravy byly vždy kvůli různým odvoláním a nesrovnalostem kolem výkonu tohoto hrdelního trestu na poslední chvíli zrušeny. Nakonec ale Nejvyšší soud v noci na středu SELČ všechna odvolání odmítl a umožnil popravu.

Ta proběhla krátce poté v místní státní věznici – žena dostala injekci se smrticí látkou. Podle svědků zpívala před smrtí píseň Amazing Grace.

Poprava dosud poslední ženy byla označena za chybu

Dosud poslední žena popravená v Georgii byla v březnu 1945 Lena Bakerová, odsouzená k smrti na ekeltrikém křesle za  vraždu svého zaměstnavatele. Žena tvrdila, že se jen bránila před jeho sexuálním napadením. Úřady v roce 2005 podle agentury Reuters uznaly, že její poprava byla „vážnou chybou“.

Trest smrti
Zdroj: Isifa/Capital Pictures

Od začátku roku se ve Spojených státech uskutečnilo podle místních úřadů celkem 21 poprav. Počet vykonaných trestů smrti se ale v USA postupně snižuje.

V roce 2014 padlo 72 těchto rozsudků, přičemž celkem 35 osob bylo popraveno. Tisíce lidí ale zůstávají v cele smrti. Z průzkumů z posledních let přitom vyplynulo, že proti trestu smrti je stále víc Američanů. Pew Research Center uvádí, že za popravami stojí více než tři čtvrtiny republikánů ve srovnání se 40 procenty demokratů.

V počtu poprav vede Texas

Na krátkou dobu byl trest smrti zrušen na celém území USA v letech 1972 až 1976. Po jeho obnově došlo ke zpřísnění podmínek pro jeho vykonávání. Od té doby jasně vede v počtu poprav Texas (přes 500), následuje Oklahoma a Virginia (přes 100). V Kansasu nebo New Hampshiru naopak nebyl popraven nikdo.

Poprvé po 70 letech byla v Georgii popravena žena (zdroj: ČT24)