Generál Dunford je novým šéfem sboru náčelníků štábů americké armády

Novým předsedou sboru náčelníků štábů armády USA se stal dosavadní velitel americké námořní pěchoty generál Joseph Dunford, podle jehož názoru Rusko představuje největší ohrožení národní bezpečnosti Spojených států. Dunford ve funkci nahradil generála Martina Dempseyho.

Devětapadesátiletý Dunford v letech 2013 a 2014 vedl mezinárodní vojenskou misi v Afghánistánu, do níž se zapojila rovněž Česká republika. Americký prezident Barack Obama si jej vybral do nejvyšší vojenské funkce s poukazem na to, že Dunford byl jedním z architektů proměny velké bojové mise na mnohem subtilnější výcvikové působení Američanů po odchodu většiny jejich vojáků z Afghánistánu.

Dunford si vysloužil pověst klidného a přemýšlivého velitele. Během americké invaze do Iráku v roce 2003 získal přezdívku Fighting Joe (Bojující Joe).

Při obhajobě své nominace před americkým Senátem Dunford v červenci označil za znepokojivé chování Ruska jako jaderné velmoci, schopné porušit svrchovanost amerických spojenců. Také doporučil dodávat Ukrajině americké zbraně, aby mohla bojovat proti separatistům, podporovaným Ruskem. Bez této vojenské pomoci totiž ukrajinské ozbrojené síly prý „nebudou schopny samy se ubránit ruské agresi“.

Washington až dosud dodává Ukrajině obranné vybavení, například obrněná auta, brýle pro noční vidění anebo dělostřelecké radary, nikoli však smrtící zbraně.