Egyptský prezident omilostnil novináře Al-Džazíry i ochránce lidských práv

Egyptský prezident omilostnil celkem sto lidí – jsou mezi nimi ochránci lidských práv i dva novináři katarské televizní stanice Al-Džazíra. Žurnalisté byli minulý měsíc odsouzeni k tříletému vězení za to, že šířili zaujaté zprávy ve prospěch zakázaného Muslimského bratrstva. Dvojice už byla podle manželky jednoho z novinářů propuštěna na svobodu.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vůbec poprvé omilostnil prominentní vězně. Stalo se to den před největším muslimským svátkem a před Sísího cestou do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN. 

Omilostněný Kanaďan Mohamed Fahmy, který se vzdal egyptského občanství, a Egypťan Báhir Muhammad byli zatčeni v prosinci 2013 spolu s Australanem Peterem Grestem. Obvinili je z nadržování islamistům z Muslimského bratrstva, a tím z ohrožování „bezpečnostních zájmů Egypta“. Za mřížemi strávili žurnalisté 400 dní, než byli letos v únoru propuštěni na kauci.

Egyptská justice je pak odsoudila nejprve k sedmi až deseti – po odvolání ke třem letům vězení. Australan byl předtím vyhoštěn a odsouzen v nepřítomnosti. Soudce zdůvodnil verdikt tím, že zpravodajové působili v Egyptě, aniž by se registrovali u egyptského svazu novinářů. Kromě toho si prý přivezli vybavení bez schválení bezpečnostních činitelů, šířili falešné zprávy a bez povolení si zřídili vysílací studio v hotelovém pokoji.

Kanaďanova obhájkyně Amal Clooneyová označila v srpnu konečný verdikt za „nebezpečné poselství“. Je to vzkaz, „že novináři mohou být v Egyptě zavřeni za pouhé vykonávání své práce, říkání pravdy a zprostředkovávání zpráv …. a že v Egyptě existují soudci, kteří dovolí, aby se jejich tribunál stal nástrojem politické represe a propagandy“.

Mohamed Fahmy
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Muslimské bratrstvo se ujalo v Egyptě vlády po svržení režimu Husního Mubaraka v roce 2011. Část Egypťanů ale proti bratrstvu pravidelně protestovala, protože začalo v řízení země uplatňovat hlavně islám. V roce 2012 vyhrál prezidentské volby kandidát bratrstva Muhammad Mursí, který prosazoval požadavky muslimských bratří.

Armáda v červenci 2013 Mursího svrhla a postupně zbavila moci také Muslimské bratrstvo, které bylo zakázáno coby teroristická organizace. Tisíce jeho členů skončily ve vězení a konají se s nimi procesy. Po Mursího svržení pořádali příznivci bratrstva bouřlivé protesty, proti nimž tvrdě zakročila armáda. Právě o těchto demonstracích informovaly podle soudu reportéři Al-Džazíry zaujatě.