Bývalý kolega zastřelil v USA v přímém přenosu dva novináře

Dva televizní novináři byli zastřeleni v americkém státě Virginie během rozhovoru, který jejich stanice WDBJ7 vysílala v přímém přenosu. Střelec, který byl donedávna kolegou obou zavražděných, obrátil na útěku zbraň proti sobě. Po převozu do nemocnice byl prohlášen za mrtvého.

Reportérka Alison Parkerová vedla rozhovor se svou respondentkou, když se ozvalo osm výstřelů. Kamera spadla na zem a ve vysílání byl slyšet křik. V záběru se mihl obličej a postava muže s pistolí mířící směrem ke kameře. Následně se přenos přerušil. Na místě zůstal vedle reportérky mrtvý i kameraman Adam Ward. Žena, se kterou Parkerová vedla rozhovor, byla s těžkým zraněním operována. Nyní je ve stabilizovaném stavu.

Policie prakticky okamžitě vyloučila, že by mohlo jít o teroristický útok. „Předpokládáme, že střílel bývalý zaměstnanec televizní stanice,“ prohlásil guvernér Virginie Terry McAuliffe.

Vester Flanagan
Zdroj: Reuters

Střelec si všechno natočil na mobil

Podle úřadů byl pachatelem 41letý Vester Flanagan, který dříve působil jako reportér WDBJ7. Jeho motiv nebyl zatím oficiálně potvrzen; na svých sociálních stránkách si ale stěžoval na údajné rasistické projevy zastřelené novinářky.

Muž si vraždění natočil mobilním telefonem a videozáznam stihl umístit na svých účtech pod jménem Bryce Williams na sociálních portálech Facebook a Twitter. Provozovatelé těchto služeb jeho stránky okamžitě odpojili.

Pátrání po pachateli skončilo po několika hodinách, kdy Flanagan na útěku havaroval a pokusil se zastřelit. S těžkým zraněním byl převezen do nemocnice, kde ho prohlásili za mrtvého.

Zpravodajská televize ABC News oznámila, že od pachatele obdržela zhruba dvě hodiny před útokem dlouhou faxovou zprávu, v níž se Flanagan svěřuje s „frustrací černocha a homosexuála“. Poslední kapkou pro něho prý byla nedávná rasisticky motivovaná hromadná vražda v kostele v Charlestonu, kde přišlo o život devět lidí tmavé pleti. Flanagan si stěžoval, že sám byl diskriminován, sexuálně napadán a zesměšňován ve své práci.

Flanagan ve 23stránkovém faxu píše, že obdivoval pachatele masakrů na střední škole v Columbine i na polytechnickém institutu ve Virginii. „Už nějakou chvíli jsem si připadal jako lidský sud s prachem, který čekal, až vybuchne," tvrdí. Adam Ward si na Flanagana údajně jednou stěžoval a natočil také jeho dramatický odchod s doprovodem ochranky poté, co ho vedení kvůli neshodám propustilo.

Už tradičně se v zemi rozbíhá debata o zákonech na držení zbraní a před televizní stanicí se hromadí květiny. Z tamní režie běží v pravidelných intervalech ukázka toho, kým Alison a Adam byli a jak kolegové chtějí, aby na ně diváci vzpomínali.