Poblíž hranic s Českem proběhla „bitva“ o uprchlické centrum

U nového centra pro uprchlíky v Heidenau nedaleko Drážďan se střetli pravicoví extrémisté s policií – ta je rozehnala slzným plynem, když po ní začali házet kameny a petardy. Zraněno bylo asi deset lidí. K incidentu došlo jen 30 kilometrů od českých hranic.

Páteční demonstrace v saském Heidenau se zvrhla v násilnosti, které si podle Červeného kříže vyžádaly asi deset zraněných. Podle rozhlasové stanice MDR utrpěl jeden z policistů vážné zranění hlavy.

Účastníci demonstrace v polabském městě protestovali proti očekávanému příjezdu stovek běženců do vybudovaného městského uprchlického centra. Protest se vyhrotil, když dav zablokoval příjezdovou silnici. Na zasahující policisty dopadaly lahve, kamení i dělobuchy.

Policie nakonec použila slzný plyn, aby demonstranty vytlačila a umožnila autobusům s běženci volný průjezd. Situace se uklidnila až po půlnoci.

Rekordní nápor uprchlíků vyvolává napětí v německé společnosti

Německo se letos potýká s mimořádnou uprchlickou vlnou. Podle vládní prognózy dorazí letos do země až 800 tisíc běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014. Nejpočetnější skupinou jsou Syřané. Příliv běženců vyvolává i napětí v německé společnosti – přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku.