Pentagon: Guantánamo zavřeme do dvou let

Kontroverzní americká věznice na kubánském ostrově Guantánamo by měla přestat fungovat ještě před odchodem Baracka Obamy z Bílého domu. Prohlásil to ministr obrany Spojených států Ashton Carter. Sám Obama uzavření Guantánama sliboval ještě před svým zvolením v roce 2008.

Americký Pentagon podle Cartera „usilovně hledá“ náhradu za věznici, kde jsou po útoku na New York a Washington ze září 2001 zadržovány osoby podezřelé z terorismu. „Není to nic, co bychom chtěli nechat příštímu prezidentovi,“ prohlásil ministr na adresu uzavření nechvalně proslulého žaláře.

Vězení se podle Cartera za dobu své existence stalo vítaným terčem islamistické propagandy; oběti Islámského státu mají na záznamech poprav oranžové stejnokroje právě proto, že v tomtéž oblečení chodí i lidé věznění Američany.

Žalář navíc kritizují ochránci lidských práv. Podle nich zde byli vězni mučeni a vystaveni nelidskému zacházení. Vadí jim také, že zajatci zde byli drženi mnoho let bez soudu a bez přístupu k právníkům.

Alternativy? Vojenský žalář v Kansasu, loď v Jižní Karolíně

Pentagon záměr uskutečnit Obamův slib vysvětluje i tím, že provoz káznice je příliš nákladný. Alternativou Guantánama by se mohla stát vojenská věznice v kansaském Fort Leavenworth nebo vyřazená vojenská loď v Charlestonu ve státě Jižní Karolína.

  • Americká vojenská základna Guantánamo o rozloze 116,5 kilometru čtverečních leží ve stejnojmenném zálivu na jihovýchodě Kuby, 1000 kilometrů východně od Havany.
  • Základna vznikla v roce 1903 v rámci dobrých americko-kubánských vztahů. Kuba tehdy pronajala Spojeným státům zátoku Guantánamo za 2000 zlatých ročně. Washington platí dodnes ekvivalent původně dohodnuté sumy, který nyní přesahuje čtyři tisíce dolarů ročně; kubánský režim peníze odmítá a neinkasuje.
  • Základna má kromě obytných budov vysoce mechanizovaný přístav, dílny, sklady a moderní letiště, zajišťující protivzdušnou obranu. V roce 1964 Kuba zastavila zásobování Američanů vodou, ti postavili odsolovací zařízení a jsou nyní plně soběstační.
  • Po útocích z 11. září vznikla na základně v lednu 2002 věznice pro osoby podezřelé z terorismu. Zadržení jsou většinou podezřelí z příslušnosti k teroristické síti Al-Káida nebo k hnutí Taliban.