Pracovníci ekologického úřadu omylem zamořili řeku v Coloradu

Stát Colorado vyhlásil stav přírodní katastrofy v okolí řeky Animas, kam minulý týden unikly těžké kovy z odstaveného dolu. Voda v řece se zabarvila do hořčicově žluté barvy a hrozí, že budou znečištěny i zdroje pitné vody.

K úniku došlo 5. srpna, když opuštěný důl Gold King Mine navštívili pracovníci americké vládní Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) a omylem způsobili vypuštění škodlivin do říčního koryta. Okolí řeky Animas bylo okamžitě uzavřeno a místní úřady vyzvaly obyvatele, aby se k ní nepřibližovali.

Podle zástupců EPA došlo k úniku poté, co jeden z týmu používal těžké zařízení pro odčerpání znečištěné vody. Cílem bylo posoudit, jak nejlépe bude možné důl sanovat. Pracovníci začali hloubit podél výdřevy dolu, během výkopu ale sypký materiál nevydržel a odpadní voda prorazila štolu.

"Při práci jsme narazili na místo, kde voda najednou začala unikat, což jsme nečekali. Neodhadli jsme bohužel ani množství odpadu. Hráz, která kal měla zadržovat, byla pouze půda a sypký materiál namísto pevného. Odpadní voda následně vrstvu prorazila a odčerpala se ven," zmínil administrátor EPA v oblasti Colorada Sean McGrath.

Dopady na zdraví obyvatel a životní prostředky se teprve vyšetřují. Zástupci EPA budou prý tento týden testovat místní studny. Podle některých odhadů mohlo být kontaminováno až 1000 studen.

Ve znečištěné vodě jsou mimo jiné těžké kovy jako olov a arzén. Někteří z obyvatel v souvislosti s únikem začali přezdívat úřad EPA Agentura pro znečištění životního prostředí. Žlutá voda se dostala z řeky Animas do řeky San Juan a až do sousedního Nového Mexika, kde byl rovněž vyhlášen stav přírodní katastrofy.

Přísná opatření v souvislosti s únikem přijali i představitelé kmene Navajo, který žije v oblastech Nového Mexika, Utahu a Arizony. Členové kmenové rady se v pondělí setkali s úředníky z Nového Mexika a Utahu a vyjádřili své pobouření. Federální vlády by podle nich měly být pohnány k odpovědnosti.

Nešťastní jsou rovněž místní provozovatelé různých turistických atrakcí. Přes léto bývají řeky plné vodáků a rybářů, nyní jim ale úřady nařídily, aby se oblasti prozatím vyhnuli.