Kerry: Vietnamská válka je poučením pro dnešek

Jsou situace, kdy je válka jediným řešením, ale předtím je třeba prozkoumat jakoukoli jinou možnost. Při slavnosti věnované 20. výročí navázání diplomatických styků mezi USA a Vietnamem to prohlásil ministr zahraničí USA John Kerry s tím, že vietnamská válka před půl stoletím byla důsledkem nedostatku diplomatického rozhledu a politické vize.

Vietnamský konflikt, na němž se v 60. a 70. letech výrazně podílely Spojené státy, je poučením i pro dnešní politiky, řekl v projevu v Hanoji Kerry, který se bojů ve Vietnamu v letech 1968-69 sám zúčastnil a po návratu do USA se stal vyhlášeným odpůrcem vietnamského konfliktu. „Válka, která tu zuřila před půl stoletím, rozdělila naše národy a byla důsledkem dramatického nedostatku diplomatického rozhledu a politické vize,“ uvedl ministr.

„Vietnam a naše společná cesta mě často napadá v situacích, kdy se musím potýkat se složitými výzvami dneška,“ pokračoval Kerry. „Skutečnost, že tu dnes slavíme 20. výročí obnovení diplomatických styků, je důkazem, že nejsme odsouzeni k opakování vlastních chyb. Jsme schopni překonat velké trpkosti a podezíravost nahradit důvěrou, nepřátelství úctou,“ dodal.

Veterán vietnamské války Kerry nehovořil v projevu přímo o Íránu a nedávné jaderné dohodě s ním, dal ale najevo, že americko-vietnamská zkušenost z posledních šesti dekád by se mohla stát vzorem pro ostatní státy. „USA a Vietnam znovu dokázaly, že někdejší protivníci se mohou stát partnery - dokonce i v dnešním složitém světě,“ zdůraznil.

USA jsou znepokojeny stavem lidských práv ve Vietnamu

Kerryho projev ale obsahoval i kritiku vietnamských poměrů, zejména hovořil o nedodržování lidských práv a svobod. Země podle amerického ministra nemůže plně využít svůj potenciál ani plody partnerství s USA, pokud pro své občany nezajistí demokratická práva.

Vláda Baracka Obamy navzdory těmto výhradám považuje vztahy s Vietnamem za klíčovou součást své asijské politiky. Hanoj se zase snaží získat podporu Washingtonu ve svém sporu s Čínou o ostrovy v Jihočínském moři. Kerryho návštěva ve Vietnamu se uskutečnila krátce po historicky první cestě šéfa vládnoucích vietnamských komunistů Nguyen Phu Tronga do USA.