Jak trénují astronauté. Jako Mars jim posloužily Tyrolské Alpy

Roli rudé planety si zahrál alpský ledovec (zdroj: ČT24)

Lidstvo se usilovně připravuje na výsadek na Mars. Na přelomovou misi se chystá řada týmů po celém světě. Některé testují psychickou stránku budoucích osadníků, například jejich schopnost spolupracovat. Další pak řeší praktické stránky - zaměřují se na skafandry nebo robotická vozítka. Právě takové cvičení zorganizovalo ve vysokohorském prostředí Rakouské vesmírné fórum.

„Jde o simulaci mise na Mars v dosud nejvyšší nadmořské výšce,“ popisuje mezinárodní soustředění za účasti 19 zemí jeho vedoucí Gernot Grömer. Kemp probíhá na ledovci Kaunertal v Tyrolských Alpách.

Astronauté zde trénovali už před pěti lety, tehdy hlavně vrtání do ledu. Později otestovali nové skafandry v horku na severu Sahary.  A nyní se do chladného a kamenitého terénu ve výšce takřka 3000 metrů nad mořem zase vrátili. Během dvou týdnů plánují vyzkoušet nejen lidské schopnosti, ale i nejnovější techniku – robotická vozítka, která mají pomáhat s odebíráním vzorků.

Nejisté kroky po úbočí ledovce. Podobným výstupem by mohla jednou vyvrcholit skutečná mise na druhou nejmenší planetu sluneční soustavy. Pro dvojici astronautů, které je k dispozici asi stočlenný tým, představuje největší výzvu dostat se do těžkých skafandrů a pak se v nich v členitém terénu pohybovat. „Váží 48 kilo, a tak je opravdu celkem obtížné mít ho na sobě několik hodin,“ rychle vypozorovala aktérka výstupu Carmen Köhlerová;  když se ve skafandru upadne, není už potom prakticky možné se zvednout zpátky na nohy.