Britové truchlí pro Wintona: Odešel „hrdina naší doby“

Londýn - Odvážný a skromný muž, jehož činy nebudou nikdy zapomenuty. Tak vzpomínají Britové na sira Nicholase Wintona, který před 2. světovou válkou tajně zachránil 669 československých dětí židovského původu. „Neskrýval svůj údiv, že to, co on považoval koncem 30. let za samozřejmé, je pro někoho zvláštnost a vyžaduje to mediální pozornost,“ zavzpomínal spolupracovník ČT Ivan Kytka na osobní setkání s Wintonem.

Zpráva o Wintonově smrti se dostala ve středu mezi deset nejsledovanějších zpráv na BBC. Wintonův životní příběh vešel v Británii ve známost až v 80. letech. Historička Elizabeth Maxwelová tehdy zorganizovala dojemné setkání Wintona s „jeho dětmi“ ve studiu BBC. 

„Byl velice skromný a velice věcný. Řekl bych, že nezapřel své původní povolání makléře. Vždy chtěl vědět, čeho se rozhovor bude týkat a jaký je jeho účel – nejlépe předem. Neskrýval také svůj údiv, že to, co on považoval koncem 30. let za samozřejmé, je pro někoho zvláštnost a vyžaduje to mediální pozornost,“ vzpomínal Kytka na osobní setkání s Wintonem. 

Během rozhovorů byl prý velice pečlivý, detaily hledal v archivu a informace si raději několikrát ověřil. Děti, které zachránil, byly Wintonovi velice vděčné. Z řady z nich se stali úspěšní lidé. Byl mezi nimi třeba budoucí režisér Karel Reisz.

Skromný hrdina, ocenili Wintona britští politici

Nicholas Winton byl hrdina 20. století, řekla deníku The Guardian britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Wintonovy zásluhy ocenil už ve středu britský premiér David Cameron. „Svět ztratil velkého muže. Nikdy nesmíme zapomenout Wintonovu lidskost, když zachránil tolik dětí před holocaustem,“ napsal šéf britského kabinetu na Twitteru

Britský expremiér Gordon Brown označil Wintona za „hrdinu naší doby“. „Každý, kdo měl to privilegium setkat se s ním, okamžitě cítil hrdost, respekt a úctu k jeho odvaze. Tato odvaha ho vedla k tomu, že riskoval svůj život, aby zachránil životy těch nejzranitelnějších,“ konstatoval Brown. 

„Byl to hrdina naší doby, který zachránil 669 židovských dětí před nacistickým režimem. Jeho světlý odkaz z temné doby nebude nikdy zapomenut,“ prohlásil izraelský velvyslanec v Británii Daniel Taub.  

Velvyslanec ČR v Británii Michael Žantovský znal Wintona osobně a považoval ho za přítele. Winton byl podle něj „pozitivní muž, který vyzařoval dobro“. 

Město Maidenhead nedaleko Londýna, kde Winton více než 60 let žil, se zatím ještě nerozhodlo, jak uctí jeho památku; jednou z možností je pojmenovat po něm místní ulici. „Byl známý svou prací pro místní lidi a v místních organizacích. Bude nám velmi chybět. Dlouhá léta jsme nevěděli o jeho hrdinském činu, o tom, že zachránil tolik dětí a dostal je z Prahy, aby mohly zahájit nový život ve Velké Británii,“ uvedla starostka Eileen Quicková.

Podle předního britského rabína Jonathana Sackse měl Winton „obrovskou morální odvahu“. Jako řada ostatních označil zesnulého za „britského Schindlera“ s odkazem na německého obchodníka Oscara Schindlera, který před nacisty zachránil více než 1000 polských Židů. 

Komentáře britských listů 

Londýnský deník Metro: Přes množství vysokých ocenění, kterých se mu dostalo, sir Nicholas Winton zůstal skromným člověkem a o svých zásluhách hovořil jen zřídka. 

List Daily Mirror: Winton se nepokládal za hrdinu, přestože zachránil životy stovkám židovských dětí.  

Stanice BBC označila Wintona za „hrdinu holocaustu“.   

Lidé v Česku se shromáždili u Wintonova památníku 

V Česku nosí lidé už od středy svíčky, květiny i vzkazy k Wintonovu památníku na pražském hlavním nádraží. Právě odtud vypravoval do Británie vlaky s dětmi, kterým by v nacisty okupovaném Československu hrozila smrt.

Wintonův památník na pražském hlavním nádraží
Zdroj: Michal Doležal/ČTK