Kondolence k úmrtí Nicholase Wintona: Svět ztratil statečného a skromného člověka

Praha – Čeští politici se shodují, že smrtí Nicholase Wintona odešel statečný, skromný a slušný člověk. Winton zemřel ve věku 106 let, před 2. sv. válkou zachránil z Československa přes 650 dětí židovského původu. Nad jeho úmrtím vyjádřil lítost i britský premiér David Cameron, podle něj ztratil svět velkého muže.

„Byl to člověk, kterého jsem obdivoval pro jeho osobní statečnost,“ tlumočil vyjádření prezidenta Miloše Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman prý zašle pozůstalým oficiální kondolenci. Loni vyznamenal prezident Wintona nejvyšším českým vyznamenáním – Řádem bílého lva.  

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odešel dobrý člověk. „Zůstane už napořád symbolem statečnosti, hluboké lidskosti a neuvěřitelné skromnosti,“ uvedl předseda vlády na Twitteru.  

Místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) označil Wintona za skutečného hrdinu. „Upřímnou soustrast bych chtěl vzkázat nejen jeho nejbližší rodině, ale i všem, kterým tento muž pomohl.“  

Podle místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) zemřel nezištný a slušný člověk. „U něj se naplnilo ono 'kdo zachrání člověka, zachrání svět'. Čest jeho památce,“ poznamenal.  

„Siru Nicholasi Wintonovi nelze upřít odvahu, statečnost a velké srdce. Vděk vůči siru Wintonovi cítí zejména lidé, kteří díky němu a jeho skvělým vlastnostem přežili druhou světovou válku. S velkou úctou na něj ale musí vzpomínat každý slušný člověk,“ uvedl na Wintonovu adresu předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Nicholas Winton s dcerou na Pražském hradě
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Podle předsedy ODS Petra Fialy byl Winton mimořádnou osobností, která „nám ukazuje, že velké činy se často odehrávají ve skrytosti, stranou veřejné pozornosti.“ Winton podle něj patřil k hrdinům 20. století. „Udělal potřebnou věc ve správnou chvíli, zachránil stovky životů a považoval to za samozřejmost. O to větší je náš obdiv a naše vděčnost,“ uvedl.

Profil sira Nicholase Wintona najdete zde

"Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné. Děkujeme, sire Nicholasi Wintone. Nikdy nezapomeneme," připomněl ve své kondolenci slavný Wintonův citát slovenský prezident Andrej Kiska

„Ještě před dvěma lety létal na ultralightu a pilotoval. To mě hrozně těší, že až do konce vydržel jako poměrně zdravý a užíval si života plnými doušky,“ řekl o Wintonovi režisér Matej Mináč, který se jeho osudem dlouhodobě zabýval. Připomněl, že s Wintonem vždy byla legrace. „Miloval smích, miloval rozveselovat lidi.“

Na sira Nicholase vzpomínají i „Wintonovy děti“

„Byl to jedinečný člověk, který udělal něco, co by z milionu lidí udělalo možná deset, kdyby měli tu příležitost. Dostal odměnu za to, že něco udělal nejenom pro nás, ale pro spoustu lidí – sirem se stal za to, že dělal charitu v Anglii,“ vzpomíná Asaf Auerbach.

„Je to strašně smutné, ale na druhou stranu odešel v klidu a při duševním zdraví. Já jsem s ním mluvila ještě v květnu a to byl ještě úplně svůj. Říkal – holka, přijeď, já se nudím,“ popisuje Zuzana Marešová.   

„Byl fantastický člověk, je to ztráta a doufám, že navždy budeme vzpomínat, jak nás zachránil. My se pokoušíme nejen na jeho památku, ale hlavně na památku těch rodin postavit památník,“ upozorňuje Hugo Marom z Izraele.

Sir Nicholas Winton naplnil poptávku Čechů po pozitivních vzorech a stal se pro ně hrdinou, ač on sám se za něj nepovažoval. Prohlásil to tajemník Federace židovských obcí ČR Tomáš Kraus, který se osobně znal s Wintonem, jeho rodinou i s mnoha dětmi, které Brit zachránil. Židovská komunita na něj bude podle Krause chtít vzpomenout. „Na něm bylo nesmírně unikátní to, že o tom strašně dlouho nikomu neřekl,“ připomněl známou skutečnost, že Winton o své předválečné činnosti v Československu nemluvil a na veřejnost se jeho skutek dostal až v 80. letech.