NSA zřejmě odposlouchávala redakci magazínu Spiegel

Berlín – Do hledáčku amerických tajných služeb se v roce 2011 dostala i redakce německého zpravodajského magazínu Spiegel. Informace získané z odposlechů navíc předávaly německému kancléřství. O případu nyní informoval přímo magazín Spiegel. Před několika dny se přitom dostaly na veřejnost informace, že Američané „napíchli“ desítky telefonů na německých ministerstvech.

Americké služby měly Spiegel odposlouchávat v roce 2011. V tu dobu varovala CIA šéfa zpravodajského odboru německého kancléřství Guntera Heiße, že má Spiegel kontakty v německé vládě. Z tajné zprávy pocházející z kancléřství vyplývá, že podezřelým měl být Heißův zástupce Hans Josef Vorbeck.

Vorbeck byl krátce nato přeložen a ve své nové pozici měl zpracovat dějiny německých tajných služeb. Kvůli podezření nebyly proti němu provedeny žádné právní kroky. Naopak – na žádost parlamentního vyšetřovacího výboru byly důkazy dodané z USA zamlčeny. Jako důvod Vorbeckova přeložení bylo uvedeno snižování nákladů.

Kvůli podezření z odposlouchávání podal Spiegel stížnost ke státnímu zastupitelství v Karlsruhe.

Američané odposlouchávali i německá ministerstva

Ve středu německá média s odvoláním na server WikiLeaks informovala, že NSA odposlouchávala nejen kancléřku Angelu Merkelovou, ale dlouhodobě i další vysoce postavené vládní politiky, včetně desítek telefonů na německých ministerstvech. Zájem NSA byl údajně zaměřen i na německou měnovou a obchodní politiku a odposlouchávané rozhovory se zčásti týkaly i řecké dluhové krize.

K cílům americké agentury patřila ministerstva hospodářství, financí a zemědělství. Dokumenty zveřejněné serverem WikiLeaks údajně obsahují 69 odposlouchávaných telefonních čísel, jejichž sledování se dá prý dohledat až do 90. let.

Německý velvyslanec měl co vysvětlovat

Kvůli novým podezřením musel do kancléřství na kobereček americký velvyslanec John Emerson. Šéf úřadu kancléřky Peter Altmaier mu prý dal jasně najevo, že je nutné dodržovat německé zákony a že jejich porušení bude stíháno. O tom, že Merkelová bere nové zprávy
o odposleších vážně, svědčí skutečnost, že „rozhovor“ Altmaiera s Emersonem měl být brán jako „předvolání“. Předvolání je přitom v diplomacii považováno za ostrý protest vlády.

Nicméně mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby při tiskové konferenci
ve Washingtonu k předvolání ambasadora řekl, že vztahy Spojených států a Německa zůstávají hluboké a pevné. „Naše přání je nemít ve vztazích žádné napětí,“ odpověděl na dotazy novinářů.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Julian Stratenschulte

První trhliny kvůli špionáži se mezi Washingtonem a Berlínem objevily v roce 2013, kdy vyšlo najevo americké monitorování telefonů německé kancléřky Angely Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera.

Na konci června server WikiLeaks zveřejnil informace o tom, že NSA odposlouchávala tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a Francois Hollande, a mimo jiné také bývalé francouzské ministry financí. Hollande kvůli tomu telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou, který jej ujistil
o ukončení podobných praktik.

Aféra amerických odposlechů v Německu narůstá (zdroj: ČT24)