Loď Progress dovezla kosmonautům kyslík i sladkosti

Ruská nákladní kosmická loď Progress 60 se úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), pro jejíž posádku dopravila téměř 3 tuny zásob. Vesmírný koráb dovezl do kosmu náklad paliva, kyslíku, vody, potravin a vědeckého vybavení, který měl koncem dubna na ISS dopravit jiný ruský „vesmírný kamion“, jehož let se však nezdařil.

„Jídla je 430 kilogramů. Je to o 100 kilogramů více, než se vypravovalo na předchozí nákladní lodi,“ uvedla agentura TASS s odvoláním na údaje z řídícího střediska. Podle Alexandra Agurejeva, který má zásobování vesmírné kuchyně na starosti, jde o standardní příděly vesmírné stravy, včetně masových a rybích konzerv, čerstvých jablek, pomerančů, rajčat, cibule a česneku, ale i sladkostí.

Ruská vesmírná loď Progress 60
Zdroj: Twitter/Scott Kelly

Poslední cesta Progressu se nezdařila

Vesmírný kamion Progress, který měl na ISS dopravit zásoby koncem dubna, vypověděl poslušnost kvůli závadě třetího stupně nosné rakety, začal nekontrolovaně rotovat a padat zpátky k Zemi. Kusy vraku, které neshořely v atmosféře, dopadly začátkem května do Tichého oceánu. Nehoda oddálila návrat části posádky z ISS na Zemi.

Progress odstartoval z Bajkonuru 28. dubna
Zdroj: ČT24/Profimedia/Roskosmos

Koncem června ztroskotala hned při startu také mise americké nákladní lodi Dragon, jejímž posláním bylo rovněž zásobovat ISS. Úspěch lodi Progress 60 je proto pro další chod Mezinárodní vesmírné stanice klíčový.

Na orbitální stanici je nyní tříčlenná posádka. Tvoří ji Rus Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly, kteří na ISS stráví rok, a další ruský kosmonaut Gennadij Padalka, jehož nynější mise začala koncem března a skončit má v září.