SpaceX přišla o „Draka“: Raketa se po startu rozpadla

Mys Canaveral - Bezpilotní raketa Falcon 9 soukromé společnosti Space X se rozpadla ve vzduchu pouhé dvě minuty po startu. Dovézt měla nákladní loď Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Ztráta Falconu 9 je první neúspěšnou misí SpaceX. Proč k nehodě došlo, se zatím neví.

Majitel společnost SpaceX Elon Musk na Twitteru napsal, že k problému s nosnou raketou došlo krátce před odpojením prvního stupně. Ze záběrů není jasné, co se stalo. „Nejčastější příčinou je selhání motoru. Mohlo dojít k poškození motorového úseku, nádrže a tím pádem k explozi. Další možností je špatná orientace a stabilizace celé rakety, tím pádem došlo k její dezintegraci, rozlomení a opět explozi nádrží,“ konstatoval Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Podle agentury Reuters se zatím ani neví, zda se raketa rozpadla sama nebo byly z bezpečnostních důvodů na dálku odpáleny nálože uložené v raketě pro možné mimořádné situace, aby se zabránilo případnému dopadu raketových motorů do obydlených oblastí.

Šéf úřadu Charles Bolden v prohlášení zveřejněném na internetu uvedl, že NASA a SpaceX budou úzce spolupracovat na zjištění a odstranění problému a na návratu k letům. Dnešní
nezdar mise Dragonu označil za zklamání, ale ujistil, že posádka ISS je v bezpečí a má dostatek zásob na několik následujících měsíců. „Komerční zásobovací program je navržen tak, aby se přizpůsobil ztrátám nákladních lodí. Budeme pokračovat v bezpečném a efektivním provozování stanice, stejně jako v jejím využití jako našeho nejlepšího testovacího prostředku pro přípravu dlouhodobých misí dál ve sluneční soustavě,“ uvedl Bolden.

SpaceX píše o „anomálii během vzestupu“. Vyšetřování už probíhá:

Výběr vesmírných nehod v posledních letech

2. července 2013 - Ruská nosná raketa Proton-M se zřítila krátce po startu z kosmodromu Bajkonur. Na oběžnou dráhu měla vynést tři modernizované družice Glonass-M ruského navigačního systému Glonass. Pád prý zavinily špatně namontované součástky.

28. října 2014 - Soukromá americká raketa Antares bez posádky explodovala při startu do vesmíru. Raketa měla vynést nákladní loď Cygnus, která měla na palubě náklad pro ISS.

31. října 2014 - Soukromá vesmírná loď SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic při testovacím letu explodovala po zážehu motorů a spadla v Mohavské poušti; kopilot stroje zahynul a hlavní pilot, který se katapultoval, byl zraněn.

29. dubna 2015 - Rusko oznámilo, že jeho odborníci ztratili možnost řízeného zániku kosmické lodi Progress, které se po startu nerozevřely vysílací antény, což zablokovalo komunikaci s pozemním řídícím střediskem. Loď se 8. května propadla zpět do zemské atmosféry, kde zanikla.

Hlavním cílem mise bylo dopravit nákladní loď Dragon s více než 2,5 tunami zásob. Kromě potravin, vody a dalších věcí pro posádku ISS měla na palubě materiál pro nejrůznější vědecké výzkumy i první ze dvou spojovacích adaptérů. Ty mají v budoucnu umožnit přistávání nových komerčních lodí s posádkami, včetně CST-100 vyvíjené firmou Boeing a upravené verze lodi Dragon.

Ztracen byl také skafandr pro výstup do volného prostoru. Na ISS je nyní tříčlenná posádka. Tvoří ji Rus Michail Kornijenko a Američan Scott Kelly, kteří na orbitálním komplexu stráví rok, a další ruský kosmonaut Gennadij Padalka. Zásoby mají na čtyři měsíce, takže dnešní nezdar Dragonu pro ně neznamená žádný bezprostřední problém.

SpaceX má s NASA smlouvu v hodnotě 1,6 miliardy dolarů. Od zahájení mise v roce 2012 se jí podařilo dovézt náklad v pořádku celkem šestkrát. Dragon je v současné době jediným nákladním plavidlem, které je určeno k opětovnému přistání na Zemi. Evropské i ruské
zásobovací lodě při návratu po vstupu do atmosféry shoří.

SpaceX už začátkem května úspěšně otestovala záchranný systém pro případ nezdařeného startu nosné rakety s pilotovanou lodí. Přípravy prvního pilotovaného startu soukromé lodi Dragon 2 tak měly být zahájeny už za dva roky.

  • Americká vesmírná agentura NASA musí od ukončení programu raketoplánů v roce 2011 využívat k dopravě astronautů na ISS ruské lodě Sojuz. Za jednu osobu zaplatí kolem 63 milionů dolarů (1,5 miliardy korun).  

Proto investovala 6,8 miliardy dolarů do vývoje pilotovaných lodí společnostmi SpaceX a Boeing a doufá, že američtí astronauti jimi začnou létat do konce roku 2017.

SpaceX – Space Exploration Technologies Corporation, je americkou technologickou společností působící v aerokosmickém průmyslu, kterou v roce 2002 založil Elon Musk, mimo jiné spoluzakladatel platebního systému PayPal a společnosti Tesla Motors. Společnost vyvinula raketové nosiče Falcon 1 a Falcon 9, kosmickou loď Dragon a začala s komerčním vypouštěním telekomunikačních družic. Dále vyvíji těžkou nosnou raketu Falcon Heavy a pilotovanou variantu lodi Dragon. Dle vyjádření Elona Muska má být cílem společnosti významně snížit náklady na cestu do vesmíru a tím umožnit lidstvu kolonizaci Marsu.

Zdroj: Wikipedie