Čechoslováci ve službách RAF potopili Hitlerovi loď s drahocenným nákladem

Londýn – Potopení německé námořní lodi Alsterufer, která převážela wolfram pro německé zbrojovky, je jedním z největších úspěchů československých letců ve službách britské RAF. Akce osmi Čechoslováků z 27. prosince 1943 dopomohla k porážce Hitlera. Jeden z nich, 91letý generál Ivan Otto Schwarz, poskytl rozhovor štábu ČT.

„Čtyři rakety střelil do Alsterufera. Hanuš, který byl navigátor, pustil dvě bomby. Kabinu, co byla nahoře na lodi a Němci v ní měli všechny komunikační systémy, jsem zničil. To byla moje práce,“ vypráví generál před bombardérem Liberator v londýnském muzeu RAF.

Jen dva dny nato už byly britské i další spojenecké noviny plné oslavných článků:
„Liberátor z české perutě se s nepřátelskou lodí úspěšně vypořádal. Bombou zasáhl její zadní část, která začala hořet, což způsobilo takovou explozi, že rozhoupala letadlo ve výšce 183 metrů. Krátce nato se plameny rozšířily i na příď. Posádka Liberátoru nemohla zůstat dostatečně dlouho v blízkosti nepřátelského plavidla, aby viděla plné výsledky svého útoku,“ informoval 30. prosince 1943 britský list The Times.

Generál Ivan Otto Schwarz
Zdroj: ČT24

Dopad akce vedené kapitánem Oldřichem Doležalem byl enormní: německá loď převážela z Japonska roční zásoby wolframu pro nacistický průmysl.

Bombardér Liberator byl během průletu skrz palebnou přehradu Alsteruferu poškozen, navíc mu začalo docházet palivo. Zkáze německého plavidla proto nemohl přihlížet a nabral kurz zpět k letišti Beaulieu.

Generál Schwarz se podílel i na útocích na německé ponorky: „Pustili jsme tam bombu, najednou přišly bubliny a objevil se nábytek. Tak jsme věděli, že jsme udeřili.“

Život pro Československo

Na Slovensku narozený generál, jehož rodiče byli kvůli židovskému původu ve sběrném táboře, je doteď věrný značce Československo. „Je to jednoduché. Narodil jsem se jako Čechoslovák a bojoval jsem za Československo,“ ujišťuje generál.

Po válce se vrátil do Československa, poté ale musel odejít zpátky do Anglie. Krátce před komunistickým převratem pochopil, že mu jde o život. Zachránil se tak před osudem stovek letců z RAF, které komunisté zavírali a mučili jako údajné západní agenty. I ve svých jednadevadesáti dál pracuje a sousedé mu skládají pocty.

Příběh československého pilota RAF (zdroj: ČT24)