Podle amerického generála je pro USA největší hrozbou Rusko

Washington - Rusko představuje největší ohrožení národní bezpečnosti Spojených států. Prohlásil to při slyšení v americkém Senátu generál Joseph Dunford, navržený prezidentem Barackem Obamou na nového předsedu amerického sboru náčelníků štábů. Chování Ruska jako jaderné velmoci, schopné porušit svrchovanost amerických spojenců, označil za „přinejmenším znepokojivé“. Zároveň se před senátory vyslovil pro dodání amerických zbraní Ukrajině, aby tak mohla bojovat proti separatistům podporovaným ze strany Ruska.

Dosavadní velitel americké námořní pěchoty Dunford soudí, že bez této vojenské pomoci ukrajinské ozbrojené síly „nebudou schopny samy se ubránit ruské agresi“, poznamenal.

Washington až dosud dodával Ukrajině obranné vybavení, například obrněná auta, brýle pro noční vidění, anebo dělostřelecké radary, nikoli však smrtící zbraně.

Ve středu Rusko za největší hrozbu označila i Deborah Jamesová, která má v Pentagonu na starosti vojenské letectvo.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v reakci prohlásil, že Moskvu znepokojuje „vytváření umělého ovzduší nepřátelství, která ve skutečnosti nemá nic společného s realitou, plány a kroky Ruska“.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina nelze počítat se změnou „nikoli přátelského“ postoje Západu vůči Rusku, o čemž podle něj svědčí i protiruské sankce.