Británie svým turistům: Opusťte Tunisko. Hrozí zde další útok

Londýn - Británie doporučila všem svým občanům, kteří momentálně tráví dovolenou v Tunisku, aby kvůli vysoké pravděpodobnosti dalšího teroristického útoku co nejdříve opustili tuto zemi. Britské ministerstvo zahraničí podle agentury AP zároveň vyzvalo, aby lidé do severoafrického státu cestovali jen v nutných případech. České úřady informace prověřují. V pátek dopoledne se kvůli tomu sejde na ministerstvu zahraničí bezpečnostní skupina i za účasti zástupců zpravodajských služeb.

V tuto chvíli ale česká diplomacie zpřísňovat dříve vydaná doporučení pro návštěvu africké země neplánuje. Uvedla to mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

Britské ministerstvo oznámilo, že podle zjištění tajných služeb „je další teroristický útok vysoce pravděpodobný“, a doporučilo svým turistům, aby se ihned obrátili na cestovní kanceláře se žádostí o návrat. Tunisko každoročně navštíví statisíce Britů. Třicet z nich zemřelo 26. června v Sousse, kde zaútočil tuniský atentátník.

Philip Hammond, britský ministr zahraničních věcí: „Nemáme žádnou informaci naznačující konkrétní nebo bezprostřední hrozbu, ale po útoku v Sousse jsme získali víc dílčích informací a přesnější obrázek hrozeb. To nás vede k názoru, že další teroristický útok je vysoce pravděpodobný.“

V reakci na tyto události vyhlásil před několika dny také tuniský prezident Kaíd Sibsí stav ohrožení. Opatření mají podle prezidenta zabránit riziku kolapsu. Výjimečný stav má trvat 30 dnů. Prezident také odvolal několik vysoce postavených činitelů, včetně šéfa governorátu Sousse, kde k masakru došlo, a několik tamějších policejních velitelů.

  • Zahraniční turisté se stali v Tunisku oběťmi teroristického činu také v roce 2002, kdy došlo k napadení synagogy na ostrově Džerba. Masakr tehdy připravil o život čtrnáct Němců, dva Francouze a také pět Tunisanů.
Zaútočit by mohli komplicové aktéra masakru v Sousse (zdroj: ČT24)