Kontroverzní Laibach zapěje v KLDR – jako první zahraniční kapela

Pchjongjang - Kontroverzní slovinská skupina Laibach odehraje jako první zahraniční kapela koncert v Severní Koreji. Řada lidí hudebníkům vyčítá, že používají nejednoznačné nacionalistické metafory. Fanoušci naopak tvrdí, že vojenské uniformy symbolizují kritiku totalitní ideologie. Samotní interpreti odmítají, že by jejich koncert měl politický podtext.

Laibach odehraje v srpnu v Pchjongjangu hned dva koncerty před 2000 lidmi. Představení se mají konat 19. srpna a 20. srpna, v době oslav 70. výročí osvobození Korejského poloostrova od Japonců. 

Kapela má odehrát hity, které složila během 35leté kariéry, pak přijdou na řadu severokorejské lidové písně, oznámil norský režisér Morten Traavik, který organizuje výměnné kulturní akce mezi Západem a KLDR.  

Na seznamu skladeb je prý i jeden z letošních nejoblíbenějších hitů v Severní Koreji od dívčí kapely Moranbong We Will Go To Mount Paektu. Nejvyšší hora Korejského poloostrova je mytologickým rodištěm celého korejského národa. 

„Severní Korea je na Západě vykreslována jako nejuzavřenější země světa, ve skutečnosti je ale mnohem víc otevřená světu, než média tvrdí,“ konstatoval Traavik. „KLDR i Laibach jsou některými považovány za fašistické vyvrhely. Pravdou ale je, že nebyly správně pochopeny,“ dodal.

Laibach
Zdroj: ČT24/ČTK/Vondrouš Roman

Navzdory své extremistické pověsti nebyli členové Laibach prověřeni severokorejskými orgány. Traavik se za ně zaručil. „Kdyby byli opravdu fašisté, proč by je polské ministerstvo kultury v nedávno požádalo, aby reinterpretovali partyzánské písně na počest 70. výročí povstání proti nacistům ve Varšavě? Polsko, které pod nacisty trpělo nejvíc, by nikdy neudělalo takovou chybu, kdyby nevědělo, že kapela ve skutečnosti paroduje totalitu,“ míní režisér.

Nedorozumění podle něj pramení hlavně z tendence Laibachu v 80. a 90. letech nosit na jevišti vojenské uniformy. „Laibach nejsou kapela, která by dělala prohlášení, jsou skupina, jež vždy zpochybňuje současné postoje,“ říká Traavik, jemuž prý severokorejský režim důvěřuje.

Podobné návštěvy západních celebrit už režim několikrát využil k vlastní propagandě. Ať už šlo o basketbalový zápas Dennise Rodmana nebo každoroční krasobruslařskou exhibici, na které byl i Tomáš Verner. Ve všech případech šlo o vystoupení pro funkcionáře, běžní Severokorejci se na ně nedostali.

Co je skupina Laibach zač?

  • Založena byla v roce 1980 na území dnešního Slovinska.
  • Laibach je německé označení slovinského hlavního města Lublaň v době Rakouska-Uherska a později během nacistické okupace.
  • Jejich styl by se dal charakterizovat jako industriální rock. Používají elektronické nástroje vlastní výroby.
  • Frontman Tomaz Hostnik spáchal v roce 1982 sebevraždu a byl posmrtně ze skupiny vyloučen.
  • Kapela je známá militantními předělávkami hitů – například One Vision od Queen, Final Countdown od Europe či alba Let It Be od Beatles. 
  • Kritici nazývají Laibach fašisty a marxisty, jejich příznivci tvrdí, že kapela pouze paroduje autoritářství.
Laibach zahraje v KLDR (zdroj: ČT24)