Vojáky v Tennessee zabil rodilý Kuvajťan, cestoval na Blízký východ

Chattanooga (USA) – Mužem, kterým má na svědomí čtvrteční střelbu ve městě Chattanooga v americkém Tennessee, byl čtyřiadvacetiletý Kuvajťan Muhammad Youssef Abdulazeez. V USA žil dlouhodobě a získal zde později občanství. Vyšetřovatelé zkoumají okolnosti jeho cest do Jordánska a Jemenu. Při incidentu na dvou vojenských zařízeních zemřeli čtyři členové americké námořní pěchoty i podezřelý útočník.

Abdulazeez byl naturalizovaným Američanem narozeným v Kuvajtu. V minulosti opakovaně navštěvoval muslimské země Blízkého východu. V žádné z amerických databází osob podezřelých z terorismu ale podle amerických činitelů nefiguroval.

Podle monitorovacího střediska SITE před několika dny na internetu napsal, že „život je krátký a hořký“ a muslimové by neměli zmeškat příležitost, aby se „podrobili Alláhovi“.

Policistům se podle AP ale zatím nepodařilo zdokumentovat, zda měl muž kontakty s nějakou militantní skupinou nebo se chtěl inspirovat akcemi Islámského státu. Ten k podobným útokům nedávno vyzval. Tři čtvrtiny případů terorismu v Americe v posledních letech jsou připisovány právě „osamělým vlkům“.

List The New York Times s odvoláním na nejmenované činitele uvedl, že jeho otec byl několik let vyšetřován kvůli možným vazbám na zahraniční teroristickou organizaci a byl na sledovací listině osob podezřelých ze zapojení do teroristické činnosti. Z tohoto seznamu byl později vyřazen. O jeho synovi vyšetřování žádné informace údajně nepřineslo. FBI později uvedla, že neví o žádných vazbách podezřelého na jakoukoli teroristickou organizaci.

Přátelé a sousedé podle agentury Reuters vzpomínají na Abdulazeeze jako na vášnivého fotbalového fanouška, který prý nikdy nedělal problémy. „Vypadal jako typické americké dítě, nechoval se hlučně ani bouřlivě, nikdy nepřekročil hranice. Pilně pracoval. Zdálo se, že si trénink užíval a s každým vycházel,“ prohlásil bývalý trenér podezřelého Scott Schraeder.

Mladý muž si prý často utahoval z toho, že je muslim. Zpravodajská stanice CNN napsala, že Abdulazeez byl v dubnu zadržen za to, že údajně řídil pod vlivem. Tento měsíc měl stanout před soudem. 

Vyšetřovatelé na základně v Chattanooga
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Prokuratura už ve čtvrtek oznámila, že střelbu vyšetřuje jako „akt domácího terorismu“. Podle představitele FBI Eda Reinholda ale zatím nelze vyloučit žádnou možnost. 

Reinhold později během dne podrobněji popsal průběh událostí v Chattanooze. Střelec během jízdy podél armádního náborového střediska nejdříve střílel z kabiny svého vozu. Poté odjel k jinému vojenskému zařízení, vzdálenému asi 24 kilometrů. Tady prý vystoupil z vozu a pak údajně příslušníky námořnictva zastřelil.

Náborová střediska americké armády jsou snadnými terči. V zemi jsou jich tisíce a jsou rozesetá například v nákupních centrech jako právě v Marylandu. Vojáci tam navíc nenosí zbraně. Pokud chce někdo zaútočit na armádní cíl, je podobné prostředí mnohem vhodnější než hlídaná vojenská základna.