Při ostřelování ukrajinské Avdijivky zemřela důchodkyně s vnukem

Kyjev – Na východě Ukrajiny pokračují navzdory příměří boje. Čtyři oběti jsou hlášeny z obce Avdijivka, kterou podle Kyjeva ostřelovali separatisté. Mezi mrtvými je i důchodkyně a její vnuk, jež zasáhl minometný granát. Od počátku konfliktu loni v dubnu zahynulo v Donbasu přes 6500 lidí.

Kyjevské velení nevylučuje, že počet obětí v Avdijivce poroste. Frontová obec, která je pod kontrolou ukrajinské armády, je totiž stále pod palbou. Avdijivka leží jen několik kilometrů severně od doněckého letiště. To se loni a letos stalo místem mimořádně tvrdých bojů mezi armádou a separatisty.   

Povstalci naopak obvinili ukrajinské ozbrojené síly, že z Avdijivky ostřelují povstalecké pozice v sousední obci Spartak. Situace na frontě se během posledních 24 hodin podle vzbouřenců výrazně zhoršila. Armáda prý porušila příměří ve čtyřech desítkách případů.

Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA/Andreas Stein

V Dobasu už zemřelo 6,5 tisíce lidí

V polovině února bylo na východě Ukrajiny vyhlášeno příměří na základě dohody z Minsku. Obě strany se ale od té doby vzájemně obviňují z porušování klidu zbraní. Konflikt si od loňského dubna vyžádal více než 6500 životů. 

Vůdcové povstalců v Doněcku a Luhansku Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij nedávno vyzvali Radu bezpečnosti OSN ke zřízení mezinárodního tribunálu, který by soudil ukrajinské vojáky za válečné zločiny. Důkazů prý mají dostatek.  

O situaci na východě Ukrajiny debatovali v pátek večer telefonicky nejvyšší představitelé Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie. Podle ruských zdrojů se shodli na tom, že s porušováním příměří dojednaného letos v únoru je třeba skoncovat.