Buckingham zklamalo zveřejnění videa s hajlující Alžbětou

Londýn - Buckinghamský palác odsoudil zveřejnění videa, na němž hajluje Alžběta II. ještě jako malá princezna. Nacistický pozdrav učí Alžbětu i královnu matku budoucí král Eduard VIII., který byl známý svými sympatiemi k Hitlerovi. Záběry z královské rezidence Belmoral zveřejnil britský bulvární list The Sun. Pocházejí z roku 1933 nebo 1934.

Bulvární The Sun přišel se záznamem budoucí královny se zvednutou paží (zdroj: ČT24)

Nekvalitní sedmnáctivteřinový film se dostal na veřejnost po více než 80 letech. Jak bulvár záběry získal, není jasné. Buckingham ale jejich pravost nepopřel. Na videu dovádí na trávníku královna matka, Alžběta, její mladší sestra Margaret a budoucí král Eduard VIII. – tehdy ještě princ z Walesu. Ten podle The Sun učí dívky hajlovat. 

Podle bulvárního listu jsou záběry „fascinujícím svědectvím“ o životních názorech Eduarda, který se po necelých 11 měsících vládnutí v roce 1936 vzdal trůnu kvůli poměru s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Eduard VIII. měl podle historiků pro nacistické myšlenky porozumění. S Hitlerem se setkal a názory nezměnil ani po vypuknutí války v roce 1939. O vůdci říkal, že to „není špatný chlap“, píše The Sun.  

Královská rodina prokázala během 2. světové války statečnost 

Podle historika Jamese Hollanda „by se ve 30. a 40. letech v Británii sotva našlo dítě, které si žertem nezkusilo nacistický pozdrav“. „Není tajemstvím, že Eduard se s Hitlerem setkal a vyznával pravičácké názory. Nic takového ale nelze říci o královně matce a jejím manželovi, králi Jiřím VI. Oba byli od začátku pevní ve svém odporu vůči nacistům a zhostili se role vůdců svobodného světa v boji s tyranií,“ podotkl Holland. 

  • Král Jiří VI. odmítl na počátku války opustit bombardovaný Londýn a uchýlit se do bezpečí. S odchodem nesouhlasila ani jeho manželka Alžběta, která nepovolila evakuaci svých dcer. 

Podle expertky na nacismus Kariny Urbachové z Institutu výzkumu historie v Londýně jde o „šokující video“. Členové královské rodiny prokázali během druhé světové války oddanost svému lidu a statečnost. „Byla (královna) dítě, když se ten film točil. Stalo se to dlouho předtím, než se zjistilo, jaká zvěrstva nacisté spáchali,“ upozornila Urbachová. 

„Můžeme vidět britské postoje vůči Německu v roce 1933 – dlouho předtím, než si všichni uvědomili, jaké má Hitler v Evropě plány. Je naprosto správné, že to veřejnost vidí,“ míní bývalá editorka z Ústavu historického výzkumu Juliet Gardinerová.

Buckinghamský palác chce únik filmu vyšetřit

S tím nesouhlasí Buckinghamský palác, který vyjádřil nad zveřejněním videa zklamání. „Je politováníhodné, že film, který byl natočen před 80 lety a očividně patří do osobního archivu Jejího Veličenstva, byl tímto způsobem zneužit,“ uvedl mluvčí královského dvora. „Nikdo v té době neměl tušení, kam se to vyvine. Naznačovat něco jiného je zavádějící a nečestné,“ dodal. Palác už zahájil vyšetřování s cílem najít osobu, která The Sun záběry poskytla.

Reakce Britů na zveřejněný film je smíšená. Některé hlasy na sociálních sítích označují publikovanou sekvenci za senzacechtivost, která má jen zvýšit náklad londýnského bulváru. Jiní mají za to, že zveřejnění filmu je oprávněné. „I když záležitost je pro 89letou panovnici mírně trapná, názory na ni to nezmění,“ napsal v komentáři list The Guardian s poukazem na mimořádnou královninu popularitu mezi britskou i světovou veřejností. 
  
Většina britských komentátorů vyzývá veřejnost, aby snímek hodnotila v náležitém
historickém kontextu, a nešetří kritikou krále Eduarda a jeho neudržitelných politických názorů. „Eduard a klika antisemitské aristokracie byli vyděšeni komunistickou revolucí, která by je mohla zbavit moci a výsad, jak se to stalo v Rusku. Fašismus se zdál být odpovědí,“ napsal v komentáři The Sun. „Muž, který byl krátce naším králem, byl stoupencem Hitlera - a zůstal jím až do své smrti, tedy dlouho poté, co byly hrůzy holocaustu odhaleny,“ napsal deník.