PODÍVEJTE SE: Povrch Pluta tvoří i obří ledové pláně

Podrobné snímky povrchu Pluta ukázaly, že se na trpasličí planetě nacházejí vysoké hory, ale také obří ledové pláně. Další unikátní fotografie zveřejnila NASA v pátek. Pořídila je sonda New Horizons při úterním průletu kolem Pluta a jejího měsíce Charona.

Jde o první podrobnější obrázky, které budou spolu s dalšími údaji přicházet ze sondy celých 16 měsíců. Mezi nově odhalenými poznatky je velká ledová planina v oblasti Région Tombaugh, jak vědci nazvali tuto rozlehlou zónu ve tvaru srdce.  

Pluto
Zdroj: ČTK/ZUMA/JHUAPL/SWRI

„Objevení na Plutu této dost mladé pláně překonává naše veškerá očekávání. Nejsou vidět krátery po nějakých nedávných dopadech asteroidů, takže tato zóna je dost mladá, méně než 100 milionů let. Pravděpodobně se ještě stále tvaruje geologickým procesem,“ konstatoval vědec NASA Jeffrey Moore.   

Pluto
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Vědci s překvapením konstatovali, že Pluto a jeho měsíce zřejmě nejsou mrtvé planety, jak se předpokládalo, ale že jejich povrch je relativně mladý a aktivní. První snímky zachytily hory vysoké 3300 metrů a ostrý záběr měsíce Charona odhalil velké kaňony.  

Sonda New Horizons se v úterý k Plutu přiblížila na nejbližší vzdálenost 12 400 kilometrů. Stala se prvním pozemským aparátem, který trpasličí planetu navštívil za 4,5 miliardy let její existence. K Plutu dorazila po téměř desetileté pouti.