Prezidentem USA se chce stát i guvernér s českými kořeny

Columbus (USA) – Do boje o Bílý dům vstupuje v řadách republikánů také guvernér Ohia John Kasich. Tento politik s českými, maďarskými a chorvatskými kořeny je šestnáctým významným republikánem, který má zájem kandidovat příští rok na podzim do prezidentských voleb.

Kasich se o republikánskou nominaci ucházel už v roce 2000. Má pověst bojovného politika, který v situaci, kdy se to hodí, neváhá opustit linii své strany. To udělal i v případě rozšíření státem hrazené zdravotní péče pro lidi s nízkými příjmy.

Třiašedesátiletý Kasich do pádu banky Lehman Brothers v roce 2008 pracoval jako ředitel její pobočky ve městě Columbus. Post guvernéra Ohia, jednoho z klíčových států v prezidentských volbách, zastává druhé funkční období. Prostřednictvím škrtů ve výdajích nebo privatizace se mu podařilo smazat několikamiliardový rozpočtový deficit nebo zvýšit ohijský nouzový fond na nejvyšší úroveň vůbec.

Guvernér Ohia John Kasich
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Pozornost na sebe upoutal už v roce 1970, kdy coby student prvního ročníku politologie na Ohijské státní univerzitě napsal odvážný dopis tehdejšímu prezidentovi Richardu Nixonovi, který ho pak pozval k sobě na dvacetiminutovou návštěvu. V 26 letech se stal nejmladším člověkem, který byl kdy zvolen do ohijského senátu.

V klání o republikánskou nominaci se Kasich přidává do neobvykle pestré skupiny uchazečů, připomíná agentura AP. Kandidaturu zatím oznámili dva hispánští a jeden černošský politik, jedna žena či starší pánové, jako je on či bývalý floridský guvernér Jeb Bush. V průzkumech Kasich za svými soupeři zaostává.

Guvernér Ohia John Kasich
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Výběr hlavních kandidátů v republikánských primárkách:

Jeb Bush (62) - Bývalý guvernér Floridy, syn George Bushe staršího. Působil v bankovnictví a v realitách. V letech 1987 až 1988 byl floridským ministrem obchodu, posléze zastával funkci guvernéra Floridy (1999 až 2007).

Ben Carson (63) - Dětský neurochirurg, proslavil se operacemi siamských dvojčat. Mezi republikánskými uchazeči je prvním Afroameričanem. Těší se podpoře konzervativního hnutí Tea Party.

Ted Cruz (44) - Texaský senátor (od roku 2013), patří ke konzervativnímu křídlu Republikánské strany a má podporu radikálních stoupenců hnutí Tea Party. Je ostrým kritikem demokratického prezidenta Baracka Obamy a zejména jeho reformy zdravotnictví. Cruzův otec se přistěhoval z Kuby.

Carly Fiorinaová (60) - V letech 1999 až 2005 řídila počítačovou firmu Hewlett-Packard (HP), tehdy byla považována za jednu z nejvlivnějších žen podnikatelského světa. Po odchodu z HP byla jmenována do představenstev několika firem. V roce 2009 jí byla diagnostikována rakovina prsu, podstoupila oboustrannou mastektomii a chemoterapii.

Lindsey Graham (59) - Jihokarolínský senátor (od roku 2003) patří k zahraničněpolitickým „jestřábům“ své strany.

Mike Huckabee (59) - Bývalý guvernér státu Arkansas (1996 až 2007). Někdejší baptistický pastor se o Bílý dům neúspěšně ucházel již v primárkách v roce 2008.

George Pataki (69) - Právník, který byl v letech 1995 až 2006 guvernérem státu New York.

Rand Paul (52) - Senátor z Kentucky (od roku 2011), který se často dostává do sporů se špičkami vlastní strany. Předloni vzbudil pozornost, když přes 12 hodin od řečnického pultu hřímal o hrozbě nasazení bezpilotních letounů proti americkým občanům v USA.

Rick Perry (65) - Bývalý texaský guvernér, který byl nejdéle sloužícím guvernérem tohoto státu v historii (2000 až 2015). O prezidentský post se ucházel i v roce 2012, z primárek ale po sérii přešlapů odstoupil.

Marco Rubio (44) - Senátor za stát Florida (od roku 2011) pochází z rodiny kubánských přistěhovalců.

Rick Santorum (57) - Bývalý senátor za stát Pensylvánie (1995 až 2007) byl v roce 2012 druhým nejsilnějším prezidentským kandidátem strany, pokořit ho dokázal jen Mitt Romney.

Vydáno pod